Nyhet

Länskonstnär främjar kulturell mångfald

Musiker Mertsi Lindgren tillträdde i början av juni som länskonstnär för kulturell mångfald vid Centret för konstfrämjande.

Länskonstnären främjar kulturell mångfald bland annat genom att initiera och koordinera samarbete i projekt mellan majoritets- och minoritetskulturer. Han bygger samarbetsnätverk och stärker växelverkan mellan olika kulturella grupper.

Med länskonstnärens arbetsinsats strävar Centret för konstfrämjande (Taike) efter en förändring i strukturer och attityder. Målet är att öka kunskapen om konstens möjligheter och på så sätt också skapa fler sysselsättningsmöjligheter för konstnärer.

”I det nuvarande samhällsklimatet krävs en aktivare interkulturell dialog och en ökad förståelse för olikheter. Konsten har i dessa avseenden mycket att ge, vilket är orsaken till att vi riktar vår länskonstnärsinsats till främjande av kulturell mångfald”, konstaterar Taikes direktör Minna Sirnö.

Mertsi Lindgren (f. 1980) som valdes till uppgiften är en professionell musiker som har främjat romsk kultur mångsidigt inom olika föreningar, inom den privata sektorn, kommunen och statsförvaltningen. Som professionell uppträdare och kulturtolkare, förstärker Lindgren också förverkligande av rättigheter till konst och kultur för den romska minoriteten.

För tillfället arbetar fem länskonstnärer i uppgifter inom kulturell mångfald. De främjar bland annat samisk kultur, nordiskt samarbete och mångkultur.

Att främja kulturell mångfald samt kulturexport och -utbyte hör till Taikes lagstadgade uppgifter. Som bäst förbereder Taike ett utvecklingsprogram för kulturell mångfald och mobilitets. Programmens mål och åtgärder publiceras i slutet av året.

Uppgiften som länskonstnär för kulturell mångfald söktes av 82 personer. Centret för konstfrämjandes (Taike) länskonstnärer kan ha uppgifter som är regionala, gemensamma för regionerna eller riksomfattande. Länskonstnärernas arbete finansieras ur tipsmedel. År 2016 har Taike 40 länskonstnärer.

Ytterligare information:
specialsakkunnig Tomi Aho, tfn 0295 330 850, [email protected] och direktör Minna Sirnö, [email protected]