Nyhet

Marjaana Jaranne har börjat som länskonstnär i Nyland

Den nya länskonstnären inom Centret för konstfrämjande (Taike) har som uppgift att stödja möjligheterna för konstprofessionella, sammanslutningar och konstinstitutioner att genomföra projekt för unga inom Nylands region.

”I strategidiskussionen inom Nylands konstkommission framtogs att barns och ungas möjligheter till hobbyverksamhet och delaktighet ska stödjas med konstens medel. Vi har fått en mångsidig och erfaren person att främja det här ändamålet. Med anledning av nyaste forskningsrön kommer uppgiften också att innefatta projekt som uppmuntrar till barns och ungas läsande och skrivande”, konstaterar Taikes direktör Minna Sirnö.

Marjaana Jaranne utexaminerades som YH kulturproducent 2005 och slutförde högre yrkeshögskoleexamen i kulturproducentskap i Humanistinen korkeakoulu 2013. Jaranne har en mångsidig bakgrund från projekt och evenemang inom barn och ungdomskultur. Hon har tidigare verkat inom området för ungdoms- och kulturservice med speciell betoning på kulturfostran. Jaranne har arbetat i ungdomscentralerna i Åbo, Esbo och Helsingfors stad samt i Esbo kulturservice där hon ansvarade för sektoröverskridande projekt, utvecklingsprojekt och evenemang.

Marjaana Jarannes treårsperiod inleddes i början av januari och hon kommer att verka i samarbete med Taikes övriga länskonstnärer.

Centret för konstfrämjandes länskonstnärers uppgifter kan vara regionala, gemensamma för regioner eller riksomfattande. Länskonstnärernas arbete finansieras ur tipsmedel. År 2015 har Taike 40 länskonstnärer runtom i landet.  Uppgiften som Nylands länskonstnär söktes av 45 personer.

Ytterligare information:

Tiina Kuoppa
planeringschef
Centret för konstfrämjande, Helsingfors huvudbyrå
tfn 0295 330 801
[email protected]


Eva-Maria Hakola
utvecklingschef
Centret för konstfrämjande
tfn 0295 330 702
[email protected]