Nyhet

Minä ja taide -föreläsningen koncentrar på kvinnokonst

Den populära föreläsningsserien Minä ja tiede sprider sig till konstens och kulturens domän. Minä ja taide -föreläsningarna leder in på nya konstfenomen och aktuella konstdiskussioner och hjälper att förstå, värdesätta, irriteras och glädjas av konst.

Kapellmästare Anna-Maria Helsing framför tankar på kvinnliga konstskapare. Föreläsningen ges på svenska i Vasa huvudbibliotek måndagen den 2.5. kl. 17.30  och på finska i Seinäjoki, Apila-biblioteket tisdagen den 3.5. klo 17.30. Fritt inträde. Välkommen!

********

Kapellmästare Anna-Maria Helsing:
Kvinnan inom konsten - en individ eller representant för sitt kön?

Varför använder vi ännu 2016 sådana uttryck som kvinnlig kapellmästare, kvinnlig författare eller kvinnlig tonsättare? Hörs det på en inspelning om orkestern dirigeras av en kvinna? Kan man då man ser en byggnad avgöra arkitektens kön? Om det är en självklarhet att vi då det gäller män inte kan generalisera, varför poängterar vi inom konsten ofta könet? Känns det för hotfullt att medge att kvinnor också är individer och särdeles mångfasetterade konstnärer?


Österbottens regionalbyrå vid Centret för konstfrämjande arrangerar föreläsningar i samarbete med I-Mediat Oy, Konstuniversitetet, Sibelius-Akademins enhet i Seinäjoki, Seinäjoen yliopistokeskus, Seinäjoki stadsbibliotek och Vasa stadsbibliotek.  Föreläsningarna arrangeras i Seinäjoki och Vasa bibliotek under våren 2016 och är gratis för alla deltagare.


Tilläggsinformation
Antti Huntus, specialsakkunnig
Österbottens regionalbyrå vid Centret för konstfrämjande,
puh. 0295 330 810
[email protected]

Mika Virkkala, utbildnings chef
Konstuniversitet, Sibelius-Akademin
tel.  050 3843 484
[email protected]

Tero Hautamäki, chef kulturredaktion
Ilkka och Pohjalainen
tel. 06 247 7586
[email protected]