Nyhet

Scenkonsten får en miljon euro i tilläggsfinansiering

Centret för konstfrämjande Taike får ett engångsbidrag på en miljon euro att fördelas 2019 som tilläggsfinansiering till aktörer inom scenkonst. Från och med 2020 förstärks fältets verksamhetsförutsättningar med en anslagsökning på tre miljoner euro. I och med tilläggsfinansieringen startar Taike en ny ansökan för treåriga verksamhetsbidrag.

Målet med de treåriga verksamhetsbidragen är att förbättra det fria fältets verksamhetsförutsättningar och möjliggöra långsiktigare verksamhet. Bidraget bekräftas separat för ett år i taget.

Direktör Paula Tuovinen vid Centret för konstfrämjande är glad över tilläggsfinansieringen som baserar sig på ett förslag från arbetsgruppen för statsandelsreformen. ”Det här är en mycket bra utveckling och ett steg mot en mer omfattande reform av bidragssystemet”, konstaterar Tuovinen.

Verksamhetsbidraget är avsett för sammanslutningar inom teater, cirkus, danskonst och musik som producerar föreställningar. I fortsättningen kan också produktionshus och produktionsplattformar få bidrag.

De treåriga bidragen uppgår till minst 40 000 euro per år. Utöver de treåriga bidragen fördelar Taike fortsättningsvis också ettåriga verksamhetsbidrag. År 2018 fördelade Taike verksamhetsbidrag för det fria konstfältet uppgående till totalt 6,2 miljoner euro.

Taikes bidrag som beviljas för nästa år kan sökas från och med den 1 oktober. Utlysningarna publiceras på Taikes webbplats.

Närmare information: specialsakkunnig Mari Karikoski, tfn 0295 330 706, [email protected]