Nyhet

Suvi Solkio börjar som länskonstnär i Egentliga Finland

Centret för konstfrämjandes nya länskonstnär främjar samfundskonst i Egentliga Finland. Solkios treåriga verksamhetsperiod inleds i början av 2015.

”Det har gjorts ett gott arbete i Egentliga Finland inom tillämpande konst och kollektiva metoder. Kommissionen ville att traditionen fortsätter, den här gången i synnerhet i syftet att stärka kulturkompetensen bland unga i behov av särskilt stöd. Efter att ha hört kommissionen valde vi gemenskapskonst som den blivande länskonstnärens område och Suvi Solkios utbildning och arbetserfarenhet motsvarade bäst våra behov. Taike anser att det är synnerligen viktigt att konstnärer och konstinstitutioner i allt större utsträckning samarbetar med barn och unga”, konstaterar Taikes direktör Minna Sirnö.

Taike har sedan tidigare en annan länskonstnär i samfundskonst i Norra Savolax.

Bildkonstnär Suvi Solkio är utexaminerad från Tampereen ammattikorkeakoulu 2001 och har fortbildat sig inom gemenskapskonst i Turun taideakatemia 2006–2007. Över drygt tio år har hon verkat inom området för samfundskonst som konstnär, producent och koordinator. Solkio har bland annat drivit multidisciplinära konstprojekt som aktiverar invånare och ökar gemenskapen inom stadsdelar.

Centret för konstfrämjandes länskonstnärers uppgifter kan vara regionala, gemensamma för regioner eller riksomfattande. Länskonstnärernas arbete finansieras ur tipsmedel. År 2015 har Taike 40 länskonstnärer runtom i landet. Sammantaget 36 personer ansökte om uppgiften i Egentliga Finland.

Ytterligare information:

Henri Terho
Specialsakkunnig
Centret för konstfrämjande, Sydvästra Finlands regionalbyrå
tfn 0295 330 901
[email protected]

Eva-Maria Hakola
Utvecklingschef
Centret för konstfrämjande
tfn 0295 330 702
[email protected]