Nyhet

Taikes nya tjänst stöder offentliga konstprojekt

Centret för konstfrämjande startar en ny experttjänst inom offentlig konst. Två konstexperter inledde sitt arbete i början av september. Syftet är att förstärka enprocentsprincipen och konst i den bygga miljön i Finland.

Experttjänsterna inom offentlig konst baserar sig på arbetet som Taike tidigare gjort för att främja enprocentsprincipen. Tjänstens syfte är att finansiera nya konstprojekt och utvecklingsprojekt, stödja nya projekt enligt enprocentsprincipen i deras startskede och förstärka nätverk och sakkunskap på området. Experttjänsterna inom offentlig konst är ett femårigt pilotprojekt som utvecklar tjänsteformerna samt tillgången och tillgängligheten till konst i hela landet.

- Enprocentsprincipen och konstprojekt i den byggda miljön är viktiga med tanke på konstnärernas sysselsättning och utkomst. Samtidigt skapas en ny expertroll för Centret för konstfrämjande, säger Taikes direktör Paula Tuovinen.

Två nya konstexperter

Från början av september arbetar två konstexperter vid experttjänsterna inom offentlig konst: FM Maija Kasvinen och KoM Mari Kemppinen.

Kasvinen har avlagt examen som kurator vid Stockholms universitet 2014 och arbetat bland annat som tf. chef och kurator för offentlig konst vid Vanda konstmuseum. Kemppinen har de senaste två åren varit konstkoordinator vid YIT-koncernen. Hon har avlagt konstmagisterexamen vid Aalto-universitet och yrkeshögskoleexamen i formgivning vid yrkeshögskolan i Lahtis.

Platserna som konstexpert ansöktes av totalt 49 personer.

Expertteamet inom offentlig konst leds av specialsakkunnig Henri Terho.

Närmare information ger Henri Terho, tfn 0295 330 901, [email protected]