Nyhet

Tillfällig skulptur och diskussion om nya konstformer lördagen den 25.7. i Storkyro

Kan vi sätta värde och namn på ett konstverk som försvinner fysiskt efter att ha visats? Om det lämnar ett minnesspår av en upplevelse för alla sinnen i betraktaren, har det verkligen försvunnit eller blivit ett offentligt verk som åskådarna kollektivt bär med sig?

FORZA ROSA FLUFF
Bildkonstnären Klas Erikssons (f. 1976) verk Forza Rosa Fluff är en tillfällig skulptur i det offentliga rummet, som ändrar vår uppfattning om en bekant omgivning. Materialet i det monumentala men substansfria verket är färgad rök. Verket bjuder på en gemensam upplevelse, där utrymmet tillfälligt övertas utan att lämna fysiska spår.

Eriksson har även tidigare visat sina verk i Österbotten, senast för några år sedan i som del av en residensvistelse hos nutidskonstföreningen Platform.

Forza Rosa Fluff visas lördagen den 25.7.2015 kl. 17 i Storkyro, i samband med Sirpistä Puimuriin
-traditionsevenemanget. Visningsplatsen är Perttiläs bro i närheten av Kyrö Distillerys destilleribyggnad.

TAIKES DAG FÖR NYA KONSTFORMER
Efter visningen av Klas Erikssons verk Forza Rosa Fluff arrangeras ett diskussionstillfälle i Kyrö Distillerys restaurang. Tillfället inleds med en kort frågestund och presentation av konstnären.

Centret för konstfrämjande bjuder in konstnärer och konstintresserade att delta i ett diskussionstillfälle kring nya konstformer. Vi vill lyfta fram frågor om tidsbunden konst som offentlig konst, nya sammanhang och omgivningar för visning av konst, och publiken som en del av konstverket.

Visningen av Klas Erikssons verk och diskussionstillfället arrangeras av Centret för konstfrämjande, i samarbete med organisation för nutidskonst Checkpoint Helsinki och Kyrö Distillery. Fritt inträde till båda evenemangen.

TILLÄGGSINFORMATION
Centret för konstfrämjande,
 Österbottens regionalbyrå
Jimmy Pulli, länskonstnär i nordiskt samarbete
tel 0295 330 815, [email protected]

Antti Huntus, specialsakkunnig,
tel 0295 330 810, [email protected]

Checkpoint Helsinki
www.checkpointhelsinki.org/teokset/forza-rosa-fluff

Kyrö Distillery
www.kyrodistillery.com

Klas Eriksson
www.klaseriksson.org