Nyhet

Triennalen för social konst på festivalen för samtidskonst IHME

Den första triennalen för social konst VASTAAN+OTTO (MOT+TAGNING) börjar fredagen den 1 april 2016 på Gamla Studenthuset i anslutning till festivalen för samtidskonst IHME. Triennalen samlar aktörer, producenter och finansiärer inom social konst för att diskutera aktuella frågor och rutiner på fältet.

Triennalen för social konst som sprids till städer på västkusten under försommaren öppnar ett brett perspektiv på konst som utgår från möten, växelverkan och samarbete mellan människor. Evenemang ordnas 1.4–5.6.2016, och publiken kan bland annat ta del av ABC i gästfrihet, söka gaygömställen, bära mottagandets budskap på t-skjortor eller ägna sig åt revolutionärt broderi. Dessutom omfattar programmet för triennalen workshoppar, presentationer av konstverk och diskussioner.

Triennalen för social konst VASTAAN+OTTO 2016 ordnas av stiftelsen Koneen Säätiös konstnärs- och forskarresidens Saaren kartano och Centret för konstfrämjande i samarbete med konstnärer och organisationer inom social konst. ”Enligt aktörerna är VASTAAN+OTTO en situation som man inte kan förbereda sig på i förväg – en reaktion mot nischtänkande”, säger länskonstnär inom social konst Suvi Solkio, som samordnar evenemanget.

Aktörerna på triennalen omfattar bland annat duon för visuell teater Livsmedlet, Porin lastenkulttuurikeskus, bildkonstnärerna Kalle Hamm och Dzamil Kamanger, koreografen och dansaren Sari Palmgren, arbetsgruppen Utopia och kollektivet för kvinnliga skulptörer Piirakkakerho. Samarbetspartner är bland annat Satakunnan syöpäyhdistys ry, regnbågsfolket i Åboregionen och asylsökande i Vasa.

Samarbete inom social konst diskuteras på Taike-dagen

Festivalen för samtidskonst IHME:s IHME-dagar på Gamla Studenthuset 1–3.4.2016 öppnas med Taike-dagen för social konst. Evenemanget som produceras av festivalen, triennalen och Centret för konstfrämjande fokuserar på frågor som är aktuella på fältet: Hur förhåller sig social konst till samtidskonst? Vad är det som motiverar till sektoröverskridande samarbete? Hurdana tankar väcker social konst bland finansiärerna?

Erfarenheter diskuteras av bland annat konstnärsduon Tärähtäneet Ämmät, Arkipelag Workshop ry och RaumArs samt representanter för finansiärer från Centret för konstfrämjande, Svenska Kulturfondet, Koneen Säätiö och Suomen kulttuurirahasto. Evenemanget är avsett för konstnärer och producenter inom social konst och alla som är intresserade av ämnet.

Ytterligare information:

Länskonstnär inom social konst Suvi Solkio, Centret för konstfrämjande, mailto:[email protected], 0295 330 902

Verksamhetsledare Paula Toppila, Festivalen för samtidskonst IHME, [email protected], 045 1240096

VASTAAN+OTTO: www.vastaanplusotto.fi

IHME: www.ihmefestival.fi