Nyhet

Vaikuttava taide -seminarium i Vasa

Hur påverkar konst oss som aktörer och publik? Kom och lyssna när konstnärer berättar hur de i sina egna projekt har främjat välmående med hjälp av konst. Konstnärer från olika områden, aktörer inom social- och hälsovården samt kulturen och alla som ämnet intresserar är välkomna till tillställningen.

”Kan man påverka genom konst och hur i så fall? Jag svarar ’jo, det kan man’. Varje konstverk är en gärning som påverkar omgivningen. Jag vill väcka diskussion kring konstnärers möjligheter att påverka genom sin konst samt hur man genom konst kan främja välmående i samhället. Jag önskar att seminariet lockar människor som arbetar med konst- och kultur och inom social- och hälsovårdssektorn att ta del av och diskutera ämnet.” Berättar seminariets arrangör, danskonstnär Mia Malviniemi om bakgrunderna för tillställningen.

Seminariet börjar med en föreläsning av fotograf, konst- och socialpedagog Miina Savolainen. Hon har utvecklat metoden förstärkande fotografering. Hennes konstnärliga huvudsyssla kretsar kring fotoprojektet Världens mest underbara flicka.

Mia Malviniemi, konstnärlig ledare för Malviniemi Company presenterar tillsammans med sin arbetsgrupp projektet Pelkopiiri (Skräckkretsen) som just nu är under arbete. Pelkopiiri handlar om trauman efter våldupplevelser. Av koreografin visas en work-in-progress föreställning. Malviniemi Company har verkat i Vasa sedan 2011 och genomfört projekt i Vasa och runt om i Österbotten bl.a. vid Kvarkens världsarvsområde.

Paneldiskussionens ämne är ”Konstens och kulturens effekter och möjligheter för välfärd”. I panelen sitter konst- och socialpedagog Miina Savolainen, länskonstnär inom publikarbete Hanna Korhonen, danskonstnär Mia Malviniemi och projektchef Esa Vienamo från projektet Välfärd för kommuner utan gränser. Panelen leds av specialsakkunnig Antti Huntus från Centret för konstfrämjande.

Seminariet arrangeras av Malviniemi Company i samarbete med Österbottens regionalbyrå vid Centret för konstfrämjande, Vasa yrkeshögskola enheten för socialt arbete och Zonta r.f Vasa. Seminariet anordnas på FN:s nationella dag för motarbetande av våld mot kvinnor och flickor.

VAIKUTTAVA TAIDE -seminarium
ons 25.11.2015 kl. 15.30-19.00, Vasa stadsbibliotek, Drama-salen

Fritt inträde. Seminariets språk är finska.