Meddelande

Nya kortfilmen Bálggis följer en ung generation samiska konstnärer

Bálggis är ett porträtt av tre samiska konstnärer som representerar marginella konstarter. I den korta dokumentären medverkar cirkusartisten Aleksi Niittyvuopio, graffitikonstnären Sámi Hustler och serietecknaren Sunna Kitti. Filmen är regisserad av Auri Ahola, länskonstnär inom samisk kultur, och producerad av Centret för konstfrämjande.
Sámi Hustler seisoo ulkona musta kommandopipo päässään ja katsoo kohti kameraa

Kortfilmen Bálggis hade premiär på festivalen Ijahis Idja i Enare fredagen den 18 augusti 2023. Filmen kan ses på Taikes webbplats.

Konstnärerna ses på sina släkters marker i Sápmi, och filmen besöker också Helsingfors, som sägs vara Finlands största sameby.

Varifrån kommer det brinnande intresset för att skapa konst, och hur ser unga kreatörer på sin framtid? Bálggis låter konstnärerna tala och ge sin syn på konstnärligt skapande och konstnärliga teman. Bálggis betyder stig på svenska.

”Den samiska kulturen är en levande kultur som bygger på en stark kontinuitet. Jag har följt Aleksis, Sámi Hustlers och Sunnas arbete, och hos dem sammanflätas kulturarv naturligt med dagens konstnärskap och modern yrkesskicklighet”, berättar Ahola.

Konstnärerna i dokumentären tillhör en yngre generation och bor alla utanför Sápmi, i större städer i södra Finland. Dokumentären spelades in i deras släkters hemtrakter, och en stark koppling till dessa är också tydlig i deras konstnärskap.

”Min egen konstnärliga stig har vissa mål, men på den upptäcker man ibland en bäck eller något annat som man vill stanna upp och titta på. Målen kan förändras, och det är också trevligt att ta en titt på det lite okända”, berättar Tammerforsbon Aleksi Niittyvuopio om sitt konstnärliga arbete.

”Det var lite nervöst att titta på demoversionen av Bálggis, men när jag sett den kändes det bra. Jag är stolt och kan stå för det jag har sagt. Det var också väldigt intressant att se vad Sunna och Sámi Hustler har gjort, och hur olika våra idéer och sätt att göra saker på är”, fortsätter Niittyvuopio och säger att han ser fram emot att dokumentären släpps.

Mer information: