Blogi

Kipinöintiä ja kuplintaa: Filmiapajan ensimmäinen työpaja Sodankylässä

Taiteen edistämiskeskuksen ja Oulun kulttuurisäätiön yhteisrahoittaman Filmiapaja-projektin ensimmäinen työpaja pidettiin Sodankylässä 12.–14.6, juuri ennen Sodankylän elokuvajuhlien käynnistymistä. Työpajaan osallistui yhteensä 65 Filmiapajaan mukaan valittua audiovisuaalisen alan ja kirjallisuuden ammattilaista. Valittuja henkilöitä yhdistää heidän kehittämiensä hankkeiden pohjoinen teema, innostus kehittyä tekijöinä sekä halu uusien yhteistyökumppanien löytymiseen.
Työpajan osallistujat poseeraamassa ryhmäkuvassa.
Kuva: Janne Niskala

Kolmen erittäin intensiivisen työpajapäivän aikana osallistujat verkostoituivat, taistelivat kirjoittamisen esteiden kanssa, harjoittelivat ryhmäideointia, kertasivat draamakerrontaa ja esittelivät omia tarinaideoitaan.

”Takki on tyhjä mutta reppu on täynnä ensimmäisen Filmiapajan työpajan jälkeen. Innostus, inspiraatio, heittäytyminen, iloinen kuplinta – niillä sanoin kuvaisin työpajan tunnelmia. Työpajan sisällöissä mentiin raa’asta rakenteesta oman tekijäidentiteetin kirkastamiseen ja kirjoittamisen esteistä käytännön improvisaatioon”, kertoo läänintaiteilija Janne Niskala. ”Parasta koko Filmiapajassa oli nähdä kirjallisuus- ja av-alan ammattilaisten kohtaamisista syntynyt kipinöinti, ja odotamme kovasti, millainen roihu näistä synnyttämistämme sytykkeistä saadaan aikaan tulevaisuudessa.”

odotamme kovasti, millainen roihu näistä synnyttämistämme sytykkeistä saadaan aikaan tulevaisuudessa

Seuraava Filmiapajan työpaja järjestetään ensi syksynä Kainuussa ja sitä ennen osallistujat jatkavat ideoidensa kehittämistä. Työpajan aikana noussut voimakas yhteenkuuluvuuden tunne sai aikaan ryhmäytymistä ja osa osallistujista aikoi tavata epävirallisesti ainakin Oulun Muusajuhlilla sekä Pohjoisten Audiovisuaalisten Ammattilaisten järjestämässä Pava-gaalassa. Iloiset mutta voipuneet filmiapajalaiset saivat mahdollisuuden jäädä nauttimaan eksoottisen elokuvafestivaalin tunnelmasta. Moni tarttuikin tilaisuuteen nauttia elokuvataiteesta ja yöttömästä yöstä.

Kuten läänintaiteilija Janne Rosenvall tiivistää: ”Sodankylän työpaja oli tiukka rutistus ja osoitus yhdessä tekemisen voimasta ja klassisen matematiikan kumoamisesta: 1 + 1 x 3 = sata. Tärkeimmäksi anniksi itselleni jäi into, jolla odotan tulevaa. Kaikkia niitä mahdollisia yhteistyökuvioita ja ideoita joita nyt on mahdollisesti syntymässä, uudenlaista tekemistä ja uusia teoksia.”