Myönnetty tuki

Suonna Kononen sai Pohjois-Karjalan taidepalkinnon 2022

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta palkitsi Suonna Konosen taiteen ja kulttuurin omaperäisenä pohjoiskarjalaisena moniottelijana. Taidepalkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Julkaistu
Kasvokuva Suonna Konosesta
Kuva: Pihla Puumalainen

Suonna Kononen (s. 1971) on toiminut sanomalehti Karjalaisen kulttuuritoimittajana vuodesta 1998. Kononen on toimittaja kolmannessa polvessa, ja hän on kirjoittanut erityisesti musiikista ja kirjallisuudesta. Hänet tunnetaan myös laajoista juttusarjoistaan ja kolumneistaan. Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys palkitsi hänet vuonna 2013.
Suonna Konosen Karjalaiseen kirjoittamat juttusarjat ja haastattelut ovat ajan mittaan kasvaneet tietokirjoiksi, joiden aiheita ovat olleet niin pohjoiskarjalainen arkkitehtuuri, suomalainen kantrimusiikki kuin Itä-Suomi.

Itäsuomalaisuudesta kertova tietokirja on ensimmäinen laatuaan, samoin kuin Pohjois-Karjalan arkkitehtuuriopas, joka on ensimmäinen yleisesitys maakunnan arkkitehtuurista. Arkkitehtuuriopas ja siihen liittynyt eri puolilla maakuntaa kiertänyt näyttely palkittiin Pohjois-Karjalan rakennuspalkinnolla vuonna 2019. 

Suonna Konosen ura kirjoittajana on luontevasti laajentunut kaunokirjallisuuden puolelle. Hänen ensimmäinen romaaninsa, Tie päättyy meren rannalle, julkaistiin tänä vuonna. Teos valittiin Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaaksi. Vuonna 2020 Kononen toimi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon esiraadissa.

Suonna Konosella on takanaan pitkä ura muusikkona ja laulaja-lauluntekijänä useiden yhtyeiden kanssa. Konosen musiikillinen koti on juurimusiikissa, suomikantrissa ja folkmusiikissa. Hänen pääyhtyeensä on vuonna 2008 syntynyt, seitsemän pitkäsoittoa julkaissut kokoonpano Huojuva Lato. 

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Hanna Susitaival, erityisasiantuntija, [email protected], 0295 330 910.