Awarded support

Taike jakoi 780 000 euroa ikäihmisten kulttuurihyvinvointihankkeisiin

Taiteen edistämiskeskus on jakanut yhteensä 780 000 euroa erityisavustuksia Hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille -hankkeisiin. Avustuksen sai kymmenen yhteisöhakijaa ympäri Suomen. Rahoitettavat hankkeet toteutuvat vuosien 2022 ja 2023 aikana osana kansallista ikäohjelmaa.
Julkaistu
Pekka Kainulainen: Mielen maisemat (2018).
780 000

Jaettavan tuen suuruus
 

84

Hakemusten määrä
 

10

Myönnettyjä tukia
 

Avustushaku herätti kiinnostusta kunnissa ja kuntien kanssa yhteistyötä tekevissä yhteisöissä. Hakemuksia tuli 84. Hakemukset kohdistuivat sekä rakenteellisiin, alueellisiin ja valtakunnallisiin hankkeisiin että toimivien kulttuurihyvinvoinnin toimintamallien juurruttamiseen ja käytön laajentamiseen. 

Keskimääräinen myöntösumma oli 78 000 euroa. Suurimmat saajat olivat Helsingin kaupungin valtakunnallinen hanke (180 000 euroa), Etelä-Pohjanmaan liiton Sanataidetta ikäihmisille -hanke (90 000 euroa) sekä Sallan kunnan ja Piste Kollektiivin yhteishanke (90 000 euroa). Pienimmät myönnöt olivat 50 000 euroa. 

Rakenteilla kansallinen ohjelma kunnille ja hyvinvointialueille

Helsingin kaupungin vetämässä hankkeessa rakennetaan vuoteen 2030 ulottuva tiekartta eli ns. kansallinen ohjelma siitä, miten kunnat ja hyvinvointialueet voivat tukea ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin ja -osallisuuden toteutumista.  Periaatteina on taide- ja kulttuurikentän osaamisen vahvistaminen ikäystävällisistä kulttuuripalveluista ja toisaalta kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden vahva rooli ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin ja -osallisuuden edistämisessä. 

Kulttuurista hyvinvointia ikäihmisille -hankkeiden rahoitus muodostuu sosiaali- ja terveysministeriön määrärahasta, jonka se osoitti opetus- ja kulttuuriministeriölle käyttöön ja josta jaettiin tässä haussa yhteensä 700 000 euroa. Lisäksi jaettiin Taiteen edistämiskeskuksen määrärahaa 80 000 euroa. 

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Isto Turpeinen, [email protected], puh. 0295 330 831

Eritysavustukset Hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille hankkeisiin, yhteensä 780 000 euroa

Etelä-Pohjanmaan liitto, Seinäjoki, 90 000 €
Sanataidetta ikäihmisille - Ordkonst för äldre. Painotus taiteilijoiden työhön ja työn jatkuvuuteen.

Etelä-Savon Tanssiopiston Kannatusyhdistys ry, Mikkeli, 60 000 €
Kulttuurihyvinvointitoiminnan vahvistaminen ikäihmisille ja hoivahenkilöstölle.  

Folk Extreme Oy, Tampere, 60 000 €
Kansantaidetta kulttuuriraiteilla tarjoaa musiikkia, laulamisen iloa ja vie vaihtoaskeleella historiallisiin tapahtumiin.

Helsingin kaupunki, Helsinki, 180 000 €
Kuntien keskeinen rooli ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin edistämisessä säilyy ja vahvistuu läpi sote-uudistuksen. Taiteilijoiden koulutus ja ikäystävälliset taidepalvelut.

Keravan palvelutalosäätiö sr, Kerava, 50 000 €
Teoshankinnat ja -lainat palvelukeskuksen sisätiloihin, työpajasuunnitelman toteutukseen sekä palvelutalon julkisivuteokseen.

Kulttuuriosuuskunta G-voima, Kajaani, 60 000 €
Ikäihmisten kulttuuripolku Kajaaniin, Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle: Kiertuetoiminnan saavutettava taidetoiminnan malli.

Sairaalaklovnit ry - Sjukhusclowner rf, Helsinki, 80 000 €
Klovnitoiminnan toiminnallinen ja alueellinen laajentaminen kotona asuville ikäihmisille.

Sallan kunta, Salla, 90 000 €
Sallan kunnan ja Piste Kollektiivin yhteishankkeeseen "Pohjoisen uudet polut 2".

Sirkus Magenta ry, Helsinki, 60 000 €
Taiteilijoiden työskentelyyn ja sirkuksen juurruttamiseen kulttuuriseen vanhustyöhön.

Suomen sarjakuvaseura ry, HELSINKI, 50 000 €
Senioreiden sarjakuvatoimintaan Espoossa ja Helsingissä.