Artikel

Mellanösterns kvinnoförening erbjuder ett brett utbud av tjänster och evenemang

Mellanösterns kvinnoförenings kärnverksamhet är att anordna evenemang, ge stöd i vardagen och erbjuda fritidsaktiviteter. Med hjälp av bidrag från Taike har föreningen till exempel anordnat kulturevenemang och traditionella festligheter.
Henkilö hymyilee. Pöydällä on pienoismalleja rakennuksista.
Föreningen bildades av Housana Alfashtaki och dess ursprungliga mål var att erbjuda aktiviteter endast för kvinnor och barn. Foto: Lähi-idän naisten yhdistys ry

Syriskfödda Housana Alfashtaki bildade Mellanösterns kvinnoförening (Lähi-idän naisten yhdistys) i Tammerfors 2018. Föreningen har sina rötter i en Whatsapp-grupp, som skapades några år tidigare, där kvinnor hjälpte varandra.

– Kvinnorna i gruppen skickade till exempel bilder på butikserbjudanden som de hittat. Gruppen delade också information som inte är så lätt att hitta någon annanstans, till exempel när ett ställe är öppet.

Det ursprungliga syftet med Mellanösterns kvinnoförening var att utveckla kvinnors färdigheter och fritidsaktiviteter och att hjälpa det finska samhället att gå framåt. Numera är föreningens tjänster delvis också tillgängliga för män. Föreningen har i dag cirka 70 medlemmar.

– Jag bildade föreningen för att jag insåg att kvinnor och barn behövde mer stöd. Vi når fler människor än vi har medlemmar, eftersom man kan delta i vår verksamhet även om man inte är medlem.

Jag har märkt att det även i huvudstaden finns människor som följer oss.

Föreningens kärnverksamhet är olika tjänster och evenemang. De grupper som föreningen driver syftar till att stärka kvinnors självständighet och viljestyrka i vardagen. Grupperna är öppna för alla åldrar och främjar såväl ogifta kvinnors som mödrars och deras barns intressen.

– Folk frågar alltid om vi kan anordna mer av allt. Jag har märkt att det även i huvudstaden finns människor som följer oss. De säger att det finns många föreningar i huvudstadsregionen, men att vår verksamhet är bättre eftersom vi tar upp många kultur- och integrationsfrågor.

Pöydällä on leivoksia. Viereisellä pöydällä on pienoismalleja.
Mellanösterns kvinnoförening får inkomster genom att sälja mat på sina evenemang. Foto: Lähi-idän naisten yhdistys ry

Kulturevenemang och fritidsaktiviteter

Taike beviljade 2022 Mellanösterns kvinnoförening ett bidrag för att främja kulturell mångfald och antirasistisk verksamhet. Föreningen har använt bidraget till att anordna kulturevenemang och traditionella fester samt för att driva olika grupper.

– Till exempel anordnade vi en nyårsfest som var öppen för alla kvinnor. Vi firade också den finska och arabiska morsdagen. Vi fick väldigt många kunder och nya medlemmar.

Föreningen erbjuder också hjälp med att kontakta myndigheter och fylla i ansökningar. Alfashtaki säger att målet i framtiden är att erbjuda fler kulturaktiviteter.

– Vi har riktigt bra lokaler där man kan anordna kulturgrejer. Vi vill till exempel lära barn att spela teater på arabiska eller kurdiska. Vi har en anställd som är teaterproffs. Hon lär barn att göra egna pjäser.

Föreningens verksamhet är inte enbart beroende av bidrag, eftersom den också får intäkter genom försäljning.

– Vi försöker samla in pengar genom att sälja mat på våra evenemang. Vi har också sålt hantverk med anknytning till vår kultur. Materialet till dessa köper vi från Egypten.

Pöydällä on pienoismalleja rakennuksista. Alla on kartta Lähi-idän alueesta.
Evenemanget anordnades av Mellanösterns kvinnoförening och innehöll miniatyrmodeller av landmärken från Mellanöstern och Nordafrika. Foto: Lähi-idän naisten yhdistys ry

Målet är att utöka verksamheten

Alfashtaki berättar att Mellanöstern kvinnoförening också anordnar evenemang för allmänheten i den mån det är möjligt. I våras anordnade den till exempel en id al-fitr-fest, som markerar slutet på fastan och ramadan. Hundratals människor har vanligtvis deltagit i de evenemang som föreningen anordnat.

– I år bestämde vi oss för att anordna ett evenemang som var öppet för alla. Vi hade ett dansband och en clown, och vi sålde mat, ballonger och sockervadd. Vi kan inte anordna större evenemang, men vi gör det vi har råd med.

Förutom att stödja kvinnor och barn från Mellanöstern ökar föreningen också kunskapen om Mellanösterns kultur bland infödda finländare. Till exempel anordnade föreningen kring jul det några dagar långa evenemanget Orientaliska spår (Itämainen jälki), där man serverade orientalisk mat och visade upp miniatyrmodeller av landmärken i Mellanöstern och Nordafrika.

Bidragen hjälper oss att utveckla vår verksamhet.

Enligt Alfashtaki har föreningen som mål att i framtiden göra mer och i större skala.

– Bidragen hjälper oss att utveckla vår verksamhet. Vårt mål är att skapa fler kultur- och fritidsaktiviteter samt anordna kurser och annan verksamhet som invandrare behöver.

Finansieringsmottagare berättar är en artikelserie där konstnärer, arbetsgrupper och sammanslutningar som fått finansiering av Taike presenterar sig och sitt arbete. I intervjuerna berättar de bland annat om sin konst och projekt som de genomfört med hjälp av finansieringen.

Läs fler intervjuer med finansieringsmottagare