Nyhet

Hannele Romppanen började som länskonstnär i Egentliga Finland

Den nya länskonstnären vid Centret för konstfrämjande (Taike) främjar visuell konst i Egentliga Finland. Som uppgift har den nyanställda länskonstnären att skapa förutsättningar för konstnärer att leva på sitt arbete.

Hannele Romppanens treåriga verksamhetsperiod inleddes i början av augusti. I sitt arbete som länskonstnär förstärker Romppanen de samtida konstnärernas ställning i Egentliga Finland och i synnerhet synligheten av nya konstformer. Tillsammans med de professionella aktörerna inom sin region utvecklar hon nya sätt att framställa, använda och förmedla konst – och låter publiken också komma i kontakt med ny konst som är till salu.

- Bildkonstnären vill få levernet från sitt arbete. För att det skall vara möjligt krävs åtgärder som är både riktade till enskilda konstnärer och till verksamhet som utvecklar strukturer, säger Romppanen.

Med länskonstnärens arbetsinsats och expertis vill Taike speciellt förstärka verksamheten inom samtidskonsten och sysselsättningen inom regionen.

- Det finns forskningsbelägg på att bildkonstnärernas inkomster ligger på den lägsta nivån jämfört med övriga konstarter. Därför vill vi rikta länskonstnärens arbetsinsats till att i synnerhet utveckla arbets- och inkomstförutsättningarna inom den branschen, konstaterar Taikes direktör Minna Sirnö.

Hannele Romppanen har varit verksam som fri konstnär sedan 2000. Hon är utbildad till magister i danskonst och till medianom-fotograf. Utöver tvärkonstnärlig utställnings- och föreställningsverksamhet har Romppanen verkat inom olika uppgifter och förtroendeuppdrag inom konstens område, senast som ordförande för den riksomfattande konstnärsorganisationen MUU ry. På våren 2015 skrev Romppanen tillsammans med direktören för nätverket Kaakon taide Anna Vilkuna publikationen Taiteilja tahtoo elää työllään (sv. Konstnären vill leva på sitt arbete).

Till tjänsten som länskonstnär sökte 35 personer.

Länskonstnärerna vid Centret för konstfrämjande (Taike) kan ha uppgifter som är regionala, interregionala eller riksomfattande. Länskonstnärernas arbete finansieras ur tipsvinstmedel. År 2015 har Taike 40 länskonstnärer runtom i landet.

Ytterligare information:

Specialsakkunnig Henri Terho
tfn 0295 330 901,
[email protected]

och

Centret för konstfrämjandes direktör Minna Sirnö, [email protected]