Nyhet

Konstrådet sätter fart på genomföringen av ungdomsgarantin med hjälp av konst – Taikes specialbidrag för pilotprojekt

Centret för konstfrämjande (Taike) och dess expertorgan konstrådet beviljar bidraget till projekt som utvecklar en genomföring av ungdomsgarantin med konstens medel. Projektet kan vara ett pilotprojekt som bidrar till en verksamhetsmodell för vidare utveckling.

”Ändamålet för det understödda projektet ska vara att sysselsätta professionella konstnärer och göra unga delaktiga genom konst. Vi strävar efter att förstärka samarbetet mellan konstfältet och andra instanser som genomför ungdomsgarantin”, poängterar konstrådets ordförande Tiina Rosenberg.

”Konstnärer, konstnärsgrupper- och sammanslutningar kan senare vidareutveckla de understödda modellerna i sina egna projekt och till och med eventuellt få dem finansierade av EU”, framställer Rosenberg.

Engångsspecialbidraget är avsett för sammanslutningar med rättslig handlingsförmåga: föreningar, stiftelser, kooperativ och företag. Bidraget uppgår sammanlagt till 30 000 euro. Bidraget finansieras förutom av Centret för konstfrämjande även av undervisnings- och kulturministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. Konsrådet delar ut bidraget åt 1-3 projekt. Ansökningstiden är 15.10. - 5.11.2013.

Ungdomsgarantin, som infördes i början av året, är statsminister Jyrki Katainens regerings spetsprojekt och det har förväntats att garantin ger snabba resultat för att förbättra läget för de unga. Ungdomsgarantin gäller alla unga personer under 25 år och nyexaminerade unga vuxna under 30 år. De erbjuds ett jobb eller en arbetsprövning-, studie-, ungdomsverkstads-, eller rehabiliteringsplats senast inom tre månader från det att personen blivit arbetslös.
 

Ytterligare information:
utvecklingschef Eva-Maria Hakola, [email protected], tfn 0295 330 702
och
konstrådets ordförande Tiina Rosenberg, [email protected]

Ansökningsanvisningar