Nyhet

Ljuskonstverken och -evenemangen lyser upp midvintermörkret på Konstfrämjandets dag den 1 december

Ljus över konsten! -evenemanget når ut till 14 orter runt om i Finland. En del av konstverken lever under en upplyst kväll, andra stannar i stadsbilden en längre tid. I evenemanget deltar 27 konstnärer och konstnärsgrupper.

I Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Uleåborg, Raumo och Tammerfors projiceras ljuskonstverk mot fasaden på byggnader med olika projiceringstekniker. I S:t Michels förvandlas två av torgparkeringens ingångar till fönster mot en frusen stad. I Kvarnbäcken i Helsingfors består konstverket av en interaktiv tärning vars ögontal lyser i olika färger.

I Rovaniemi projiceras materialytor på Lappia-husets fönster som tidvis även besöks av skuggorna från en dansare. I Seinäjoki och Lahtis ordnas ett karnevaliskt publikevenemang där man bl.a. kan se strobo-ljus och ljussvärd. I Björneborg byggs ett galleri av ljuskonstverk i järnvägstunneln. I Åbo lyser neonbokstäver på Konstmuseets tak och i Joensuu hängs en ljusskulptur upp över Pielis älv.

Under Ljus över konsten-evenemanget publiceras Meela Leinos och José Jácomes videokonstverk Visible Climate Change. Verket är Konstrådets val till kampanjen där klimatförändringen synliggörs genom personprofiler, film, text och fotografi. Som huvudpersoner figurerar ca 30 experter som filmats runtom i Finland.

Evenemanget är ett temaevenemang på Konstfrämjandets dag som arrangeras för tredje gången. På programmet står ljuskonstverk och -evenemang på Centret för konstfrämjandets alla verksamhetsorter. Ljus över konsten! visar ljuskonstens mångsidiga möjligheter att bygga upp en imponerande och kvalitativ miljö. Ljuset är en gemensam nämnare för konstarterna och många representanter för de olika branscherna använder ljuset i sitt arbete – även under Ljus över konsten! -evenemanget.

”Under Konstfrämjandets dag vill vi genom konst och ljus synliggöra att det även finns medmänsklighet och godhet i världen. I den nuvarande flyktingpolitiska situationen behövs det mer dialog och ömsesidig förståelse än någonsin tidigare. Ljuset berör och förenar oss alla och det förmedlar hopp och nya möjligheter", konstaterar Minna Sirnö, direktör för Centret för konstfrämjande.

I evenemanget deltar följande konstnärer och konstnärsgrupper: Klas Eriksson, H2-gruppen, Petri Hagner, Elisa Hillgen, Elina Katajamäki & Tanja Mytsak-Inkinen, Kirsi Jaakkola, Sirkku Ketola, Kari Kola, Immanuel Pax, Harri Peltonen, Jonne Pitkänen, Pouta-gruppen, Tommi-Wihtori Roström, Terhi och Janne Sammalmaa, Sanojen Satakunta-gruppen, Veijo Setälä, Soft-gruppen, Anu Sukanen, Antti Tenetz, Tarmo Thorström, Jukka Tilsa, Tuukka Toijaniemi, Riikka Vuorenmaa och Mette Ylikorva.

Tilläggsuppgifter om orternas program finns på nätsidan valoataiteelle.taike.fi.

Man kan även följa kvällen på FB-evenemanget https://www.facebook.com/events/1635717426682878/

Tilläggsuppgifter

Specialsakkunnig Henri Terho, Centret för konstfrämjande, [email protected], tel. 0295 330 901

Producent Pirita Kärkkäinen, Centret för konstfrämjande, [email protected], tel. 0295 330 907