Blogi
Taideneuvosto

Luovuus ja elämämme tärkeät asiat

Jos haluamme luoda yhteiskunnan, joka tuottaa jatkuvasti ideoita, innovaatioita ja ratkaisuja, meidän on annettava ihmisille mahdollisuus osallistua kulttuuriin. Meidän on panostettava kulttuuriin ja annettava lasten, nuorten, aikuisten ja vanhusten olla mukana kulttuurielämässä. Meidän on panostettava siihen, että ammattitaitoiset taiteilijamme kehittyvät ja harjoittavat taidettaan, kirjoittaa Ann-Luise Bertell taideneuvoston blogisarjassa.
Näyttelijät harjoittelevat teatterin lavalla esitystä.
Heiman-näytelmän harjoitukset Wasa Teaterissa. Kuva: Ann-Luise Bertell

Kerään tarinoita teatterin maailmasta. Hienoja tarinoita siitä, miten teatteritaide on tavoittanut yleisönsä. Olen kuullut tarinan pojasta, joka ei koskaan nauranut päiväkodissa – paitsi Wasa Teaterin vierailulla. Äidistä, joka kyyditsi tyttärensä kolme kertaa Paraisilta Vaasaan katsomaan teatteriesitystä. Naisesta, joka tuli kertomaan koko elämäntarinansa konsertin jälkeen, ja miehestä, joka itki vuolaasti esitykseen jälkeen. Olen itsekin lukuisia kertoja tuntenut teatterissa yhteenkuuluvuutta näyttelijöiden ja yleisön välillä. Jännitystä, naurua, itkua. Mikään ei ole parempaa kuin seistä lavalla, kun yleisö nauraa tai itkee niin, että heidän voi nähdä pyyhkivän kyyneliä salin pimeydessä.

Taiteella on kyky saada meidät tuntemaan olevamme elossa, pysähtymään, ihmettelemään. Taide saa meidät suhtautumaan itseemme ja lähimmäisiimme ymmärtäväisemmin.

Taiteella on kyky saada meidät tuntemaan olevamme elossa, pysähtymään, ihmettelemään. Taide saa meidät suhtautumaan itseemme ja lähimmäisiimme ymmärtäväisemmin.

Saamme taiteesta myös uusia ajatuksia, uusia tapoja tarkastella olemassaoloamme. Löydämme uusia tapoja ilmaista ajatuksiamme ja tunteitamme, opimme näkemään vaihtoehtoja. Harjoittelemme luovuutta, joka on perustana kaikelle, mitä teemme ihmisinä. Luovuus tai mielikuvitus on kaiken menestyksemme ja kaikkien keksintöjemme ja innovaatioidemme edellytys. Se on kykymme ratkaista ongelmia.

Italialainen kulttuuriekonomisti Pier Luigi Sacco on tutkimuksessaan osoittanut, että innovaatioita syntyy paljon yhteiskunnissa, joissa ihmiset ovat osa kulttuurielämää ja harjoittavat taidetta.

Meidän on annettava ihmisille mahdollisuus osallistua kulttuuriin, jos haluamme luoda yhteiskunnan, joka tuottaa jatkuvasti ideoita, innovaatioita ja ratkaisuja. Meidän on panostettava kulttuuriin ja annettava lasten, nuorten, aikuisten ja vanhusten olla mukana kulttuurielämässä. Meidän on panostettava siihen, että ammattitaitoiset taiteilijamme kehittyvät ja harjoittavat taidettaan, jotta yleisö, kuuntelijat, lukijat ja vierailijat muistavat olevansa elossa ja heillä on elämässään mahdollisuuksia.

Näemme yhä enemmän pahoinvointia ja huolta yhteiskuntamme lapsissa ja nuorissa. Taide ja kulttuuri voivat kuitenkin antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuksia ilmaista itseään, löytää kielen tunteilleen ja ajatuksilleen, löytää oman luovuutensa.

Tärkeintä on, että lapsemme ja nuoremme saavat kokea taidetta ja kulttuuria. Näemme yhä enemmän pahoinvointia ja huolta yhteiskuntamme lapsissa ja nuorissa. Taide ja kulttuuri voivat kuitenkin antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuksia ilmaista itseään, löytää kielen tunteilleen ja ajatuksilleen, löytää oman luovuutensa. Kaikenlainen luova tekeminen tuottaa iloa: soittaminen, maalaaminen, kirjoittaminen, laulaminen, näytteleminen.

Eräs 14-vuotias sukulaiseni oli mukana uudenvuoden revyyssä. Hän kertoi, että harjoituksissa oli hauskaa: ”Ei kulu kovinkaan pitkää hetkeä ilman naurua.” Kaikkien 14-vuotiaiden tulisi saada kokea tällaista luomisen iloa ja riemua. Ajassamme tarvitsemme kaikkia kykyjämme, kaikkea keräämäämme tietoa ja ongelmanratkaisukykyämme. Tarvitsemme luovuuttamme ja empatiaamme. 

Blenda Ueland on kirjoittanut: ”Meidän kaikkien tulisi käyttää luovuuttamme, luomiskykyämme. Mikään ei tee ihmisistä niin myötätuntoisia ja anteliaita kuin luovuus, niin riidanhaluttomia ja haluttomia keräämään rahaa ja esineitä.” 

Se on yrittämisen arvoista.

 

Blogiteksti on kirjoitettu alun perin ruotsiksi: Kreativiteten och det viktiga i våra liv

Blogisarjassa taideneuvoston jäsenet kirjoittavat ajankohtaisista taidekentän ja taidepolitiikan asioista. Taideneuvostolla on keskeinen tehtävä opetus- ja kulttuuriministeriön taidepolitiikan asiantuntijana. Taideneuvosto on Taiken asiantuntijaelin, joka päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määristä.