Artikkeli

"Haastavinta on sietää epävarmuus siitä, että kaikki mitä tekee, onkin merkityksetöntä" – haastattelussa valtionpalkitut Teemu Nikki ja Jani Pösö

Elokuvantekijänä vaikeinta on saada aikaiseksi hyvä elokuva, sanoo ohjaaja, käsikirjoittaja Teemu Nikki. Hän ja tuottaja, käsikirjoittaja Jani Pösö saivat vuoden 2022 elokuvataiteen valtionpalkinnon.
Teemu Nikki ja Jani Pösö hymyilevät.
Jani Pösö (kuvassa vas.) ja Teemu Nikki saivat vuoden 2022 elokuvataiteen valtionpalkinnon. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on teille?

Teemu Nikki: Taiteen valtionpalkinnolla on minulle suuri merkitys. Se kertoo, että työlläni on merkitystä muillekin kuin vain itselleni. 

Jani Pösö: Pidän sitä suurena tunnustuksena nimenomaan työtapaamme kohtaan. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta jostain syystä palkinnon saamisesta tuli hyväksytty ja lämmin olo.

Mikä saa teidät tekemään taidetta?

Teemu Nikki: Elokuvat veivät minut mennessään jo nuorena. VHS-nauhuri oli paras kaverini, kunnes tapasin videokameran. Uusien tarinoiden, maailmojen ja näkökulmien rakentaminen on kiehtovaa ja hyvin koukuttavaa. Edelleen tarinan muuttuminen ideasta valmiiksi elokuvaksi on parasta, mitä tiedän.

Jani Pösö: Kai se on jonkin sortin syntymävamma, että haluaa ihmisten näkevän ja lukevan omien tarinoitaan. En kyllä muista mitään yksittäistä tapahtumaa, joka sen olisi saanut aikaan.

Teemu Nikin ja Jani Pösön kasvot taiteen valtionpalkintojen jakotilaisuudessa.
Jani Pösö (kuvassa vas.) ja Teemu Nikki ottivat vastaan taiteen valtionpalkinnon Helsingissä 13.12.2022. Kuva: Vilhelm Sjöström

Minkä koette merkittävimpänä haasteena taiteilijuudessa?

Teemu Nikki: Koen, että elokuvantekijänä vaikeinta on saada aikaiseksi hyvä elokuva. Itse ajattelen, että elokuvasta tietää vasta kymmenen vuoden päästä sen valmistumisesta, että onko se hyvä vai huono. Vielä en osaa sanoa, olenko tehnyt yhtään elokuvaa, joka kestäisi aikaa. Ehkäpä haastavinta on sietää epävarmuus siitä, että kaikki mitä tekee, onkin merkityksetöntä.

Jani Pösö: Koen, että elokuvat ovat tavallaan ikuisia. Jos tulee tehneeksi jotain, mistä ei olekaan ylpeä muutaman vuoden kuluttua, niin sehän on kamalaa. Pelko siitä, että ei osaakaan tehdä hyvää, on aina haaste. Toinen ikuinen haaste on tämä: miten saada tarpeeksi aikaa nimenomaan taiteelliseen työhön kaiken muun hömpötyksen keskellä?

Millaisilla keinoilla edistäisitte taiteen asemaa yhteiskunnassa?

Teemu Nikki: Siihen minulla ei ole vastausta.

Jani Pösö: Elokuvan näkökulmasta katsottuna erittäin helppo keino on turvata Ylen asema riippumattoman ja joskus jopa marginaalisen sisällön esittäjänä.

Lue elokuvataiteen valtionpalkinnon palkintoperusteet tästä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2022 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.