Artikkeli

"Monipuoliseen lasten taideopetukseen pitäisi panostaa" – haastattelussa valtionpalkitut Alexandra Mangs ja Annika Åman

Teatterin avulla voidaan vaikuttaa myönteisesti yhteiskuntaan, sanovat näyttelijä Alexandra Mangs ja ohjaaja, dramaturgi Annika Åman. He saivat vuoden 2022 lastenkulttuurin valtionpalkinnon.
Alexandra Mangs ja Annika Åman seisovat vierekkäin ja katsovat samaan suuntaan.
Alexandra Mangs (kuvassa vas.) ja Annika Åman saivat vuoden 2022 lastenkulttuurin valtionpalkinnon. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on teille?

Palkinnon saaminen on iso tunnustus meille teatterina ja motivoi suuresti jatkamaan työtämme. Olemme todella iloisia ja ylpeitä.

Mikä saa teidät tekemään taidetta?

Lapsilla ja nuorilla on oikeus korkealaatuisiin taide-elämyksiin, ja me uskomme teatterin vapauttavaan voimaan. Teatterin avulla voimme kuvata vaikeita, tuskallisia ja kaikkein ihanimpia asioita, oppia enemmän itsestämme ja toisistamme, räjäyttää rajoja ja vaikuttaa parempaan yhteiskuntaan.

Alexandra Mangs ja Annika Åman seisovat palkintokirjat käsissään Jenni Haukion edessä.
Alexandra Mangs (kuvassa vas.) ja Annika Åman saivat palkintokirjat Jenni Haukiolta taiteen valtionpalkintojen jakotilaisuudessa 13.12.2022. Kuva: Vilhelm Sjöström

Minkä koette merkittävimpänä haasteena taiteilijuudessa?

Sen, että samalla, kun haluaisi kasvaa ja kehittyä teatterina, palkata lisää henkilökuntaa sekä tehdä isompia taide-elämyksiä lapsille ja nuorille, se on harvoin taloudellisesti mahdollista pienelle ryhmälle.

Millaisilla keinoilla edistäisitte taiteen asemaa yhteiskunnassa?

Pitäisi panostaa monipuoliseen lasten taideopetukseen, jotta kaikilla olisi siihen mahdollisuus ja että jo nuorena kaikki oppisivat tulkitsemaan sekä arvostamaan taidetta.

Lue lastenkulttuurin valtionpalkinnon palkintoperusteet tästä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2022 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.