Artikkeli

"Palkinto on merkittävä saavutus ruohonjuuritason organisaatiolle" – haastattelussa valtionpalkinnon saanut Myymälä2

Myymälä2-osuuskunta sai vuoden 2023 monitaiteen valtionpalkinnon.
Kaksi henkilöä hymyilee ja katsoo palkintokirjaa. Heidän edessään seisoo henkilö selkä edellä kameraan.
Myymälä2:n Egle Oddo (kuvassa vas.) ja Timo Tuhkanen ottivat vastaan valtionpalkinnon Kaisa Rönköltä 21.11.2023. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on teille?

Palkinto on erittäin merkittävä saavutus ruohonjuuritason organisaatiolle. Ruohonjuuritason toimijat ovat kulttuurialan tukipilareita, ei ainoastaan Suomessa, vaan kaikkialla. Luomme edellytyksiä osaamisen kehittymiselle ja kasvulle, edistämme yhteiskunnan koheesiota täydentämällä avoimia tiloja, joita suuremmat organisaatiot eivät välttämättä edes huomaa.

Useimmat meistä työskentelevät hyvin pienillä resursseilla palvellen vuosittain laaja-alaisesti erilaisia kulttuurialan toimijoita. Toimintaamme edistää tieto siitä, että työllä on suuri merkitys yhteiskunnalle. Palkinnon saaminen kertoo meille, että työtämme arvostetaan, ja tämä antaa meille energiaa edetä myös nyt vallitsevan epävarmuuden aikana.

Mikä saa teidät toimimaan taiteen parissa?

Myymälä2-galleriaa pyörittää yhdeksän taiteilijaa ja kuraattoria. Teemme työtä taiteen parissa, koska taide avaa näkymiä arvaamattomiin ja yllättäviin perspektiiveihin; taide on ideoinnin ja innovaation sytyttäjä; taide luo yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta; taide on meidän tapamme nähdä ja kokea maailmaa; taide kertoo enemmän kuin sanat; kuvataide, esittävä taide ja performanssitaide ovat laajentuvien genrejensä ja tieteenalojensa kautta vaikuttava väline ajankohtaisten kysymysten kuvaamiseen ja keskustelun luomisessa. Taidetta tarvitaan, jotta maailmaa voidaan jatkuvasti neuvotella uudelleen taiteen linssin läpi, tietoisena kaikista käsittämättömistä kauheuksista, joita ideologinen sokeus mahdollistaa.

Mikä on saanut teidät viime aikoina inspiroituneeksi?

Tämä on vaikea kysymys näinä aikoina. Inspiraatiota voi saada sekä iloisista että hyvin surullisista kokemuksista. Se on voima, joka saa meidät luomaan uutta kaikista esteistä huolimatta. Monet meistä saavat inspiraatiota jokapäiväisistä kokemuksista, tavoista, joilla maailma jakautuu sen sijaan, että katsoisimme eri näkemysten ja toisen (ulkopuolisen / maahanmuuttajan) aseman läpi sopeutuneessa ja omaksutussa paikassa. Tarkkailemme kulttuuria, politiikkaa, taloutta ja sosiaalista retoriikkaa ennakoiden niiden kehitystä.

Mistä tällä hetkellä unelmoitte?

Tulitauosta. Tasa-arvosta. Vähemmästä painotuksesta kielitaidolle ja suuremmasta painotuksesta osaamiselle ja sille, miten maahanmuuttajataiteilijoiden tieto, kokemus ja taito voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla paikallisesti. Inkluusiosta: integraation todellinen merkitys, joka on olemassaolossaan melko yksipuolinen.

Lue monitaiteen valtionpalkinnon palkintoperusteet tiedotteesta.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2023 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa inspiraatiota ja taiteilijuuttaan.