Artikkeli

"Taiteen kautta yritän hahmottaa jotain sanoittamatonta" – haastattelussa valtionpalkittu Saara Ekström

Elokuvaohjaaja, kuvataiteilija Saara Ekström sai vuoden 2023 visuaalisten taiteiden valtionpalkinnon.
Saara Ekström pitää kädessään kukkia ja valtionpalkintoa.
Saara Ekström otti vastaan valtionpalkinnon Kaisa Rönköltä 21.11.2023. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on sinulle? 
 
Palkinto liputtaa kulttuurin ja sivistyksen tärkeyden puolesta ja on valtavan upeaa olla osana juhlistamassa sitä, että kulttuurin kuuluu olla kaikkina aikoina elävää ja kaikkien ulottuvilla, haastavana, kommunikoivana, monimuotoisena ja pelottomana.

Kollegoiden antamana valtionpalkinto tuntuu erityisen hienolta: en ole työni kanssa itsekseni vaan kuulun jatkumoon ja heimoon. Kuvataiteen tekeminen on taloudellisesti riskialtista, aika yksinäistä ja monin tavoin haasteellista. Palkinto kannustaa, rohkaisee ja tukee. 
 
Mikä saa sinut tekemään taidetta? 
 
Taide on osa elämääni ja maailmaani. Se on uteliaisuutta, rakkautta ja nälkää, joka vie paikkoihin, jonne en muuten uskaltaisi mennä. Taiteen kautta ja avulla yritän hahmottaa jotain sanoittamatonta, ymmärtää kuka olen, nähdä missä on alkumme ja sisimpämme, minkälainen on yhteinen muistimme ja minkälaisen kokonaisuuden pieniä osia olemme. 
 
Mikä on saanut sinut viime aikoina inspiroituneeksi? 
 
Tukholmassa Medelhavsmuseetissa näin museovitriinissä pienen savesta muovaillun naisen, varmaan hän oli pikkuinen kotijumalatar, kodin suojelija. Veistos olisi mahtunut käteeni. Joku oli muovannut tämän naisen Kreikan rannikolla yli 2 000 vuotta sitten ja olin onnellinen että hän kosketti minua sieltä kaukaa, että hän oli siinä lohdullisena, yksilöllisenä ja elävänä, kuin hänet olisi eilen tehty punaisesta kosteasta maasta. 
 
Mistä tällä hetkellä unelmoit? 
 
Luin jostain, että emme enää oikein osaisi unelmoida, koska pelkäämme tulevaa. Tätä pelkoa ruokitaan ja käytetään hyväksi monella tapaa. Unelmoin siitä, että saisimme tilaa ja aikaa unelmoida, nähdä monenlaisia tulevaisuuksia. Ja olla lempeämpiä ja arvokkaampia itsellemme ja toisillemme, saada kuunnella ja tulla kuulluiksi. Unelmointi voi olla keino nähdä ja ymmärtää useita olemassaolon mahdollisuuksia ja muotoja, löytää ja toteuttaa vaihtoehtoisia ratkaisuja ja selvitä vaikeiden aikojen yli.

Lue visuaalisten taiteiden valtionpalkinnon palkintoperusteet tiedotteesta.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2023 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa inspiraatiota ja taiteilijuuttaan.