Artikkeli

"Taiteen keinoin uskallan ilmaista, mitä todella ajattelen, tunnen ja kuvittelen" – haastattelussa valtionpalkittu Anni Puolakka

Kuvataiteilija Anni Puolakka toivoo, että voi osaltaan edistää laajempaa ja yhdenvertaista vapautta kulttuurissa. Puolakka sai vuoden 2022 mediataiteen valtionpalkinnon.
Anni Puolakan kasvot.
Kuva: Miša Skalskis

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on sinulle?

Kannustava. Välillä mietin taidetta tehdessä, että saavatkohan toiset ideoihini ja teoksiini yhteyttä. Ne ovat tehty julkisiksi ja toisten ihmisten koettavaksi, joten jonkinlaisen tarttumapinnan aikaansaaminen tuntuu tärkeältä, vaikka sisällön ei tarvitse olla lainkaan ilmiselvää.

Palkinnosta tuli ensimmäisenä mieleen, että useampi ihminen on löytänyt oven tai kenties luolan suun, josta astua teosteni maailmaan. Nautin suuresti palkintoperustelujen kuulemisesta. Luin ja tulen lukemaan ne moneen kertaan, sillä niissä on ajateltavaa.

Mikä saa sinut tekemään taidetta?

Saatan olla aika ujo ja pelokas kommunikoimaan tunteitani ja mielipiteitäni taiteen teon ulkopuolella. Taidetta tehdessä olen erilainen: uskallan taiteen keinoin ilmaista, mitä todella ajattelen, tunnen ja kuvittelen. Uskallan tehdä kehollani asioita, joita en muuten uskaltaisi tehdä toisten edessä. Se tuntuu minulle äärimmäisen tärkeältä ja vapauttavalta.

Toivon myös, että osaltani voin edistää laajempaa ja yhdenvertaista vapautta kulttuurissamme. En ole kiinnostunut suoraviivaisesta julistamisesta taiteen kontekstissa. Ennemmin koetan antaa muotoja tunteille, fantasioille ja totuuksille, jotka pakenevat yksiselitteisyyttä ja kategorioita. Minut saa tekemään taidetta myös toiset, minua inspiroivat taiteilijat.

Anni Puolakka pitää kädessään palkintokirjaa.
Kuvataiteilija Anni Puolakka otti vastaan palkintokirjan Helsingissä 13.12.2022. Kuva: Vilhelm Sjöström

Minkä koet merkittävimpänä haasteena taiteilijuudessa?

Armoton kilpailu apurahoista omassa yhteisössä ja aikapula ideoiden toteuttamiseen.

Millaisilla keinoilla edistäisit taiteen asemaa yhteiskunnassa?

Kiinnittäisin huomiota siihen, että erilaisten ihmisten olisi mahdollista ja turvallista olla tekijöinä ja kokijoina taidekentällä. Takaisin taiteilijoille perustoimeentulon. Huolehtisin siitä, että lapset saavat laadukasta ja kriittistä taidekasvatusta.

Lue mediataiteen valtionpalkinnon palkintoperusteet tästä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2022 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.