Myönnetty tuki

Katutaideyhdistys Urbaani ry sai Pohjois-Savon taidepalkinnon

Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi Katutaideyhdistys Urbaanin pohjoissavolaisen katutaiteen edistämisestä. Taidepalkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Julkaistu
Katutaideyhdistyksen väkeä
Kuva:: Mikko Parviainen

Kuopiolainen Katutaideyhdistys Urbaani ry kehittää pohjoissavolaista katutaidetta raikkaasti omalla tyylillään. Vuonna 2015 perustetun yhdistyksen toiminta on tullut entistä ajankohtaisemmaksi, kun kiinnostus katutaiteeseen on kasvanut yleisön keskuudessa.

Paikallisista lähtökohdista käsin toimiva yhdistys tuo laadukasta katutaidetta rakennettuun ympäristöömme ja näyttää samalla suuntaa pohjoissavolaisessa katutaiteessa. Urbaani ry:n toiminnasta välittyvät yhteisöllisyys ja omaehtoisen tekemisen eetos. Teokset piristävät ja hätkähdyttävät levittäytyessään ohikulkijoiden arkeen.

Urbaani ry on tuottanut useita korkeatasoisia julkisen taiteen projekteja ja erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi vuodesta 2016 alkaen järjestetty monitaiteellinen Lainit-tapahtuma kokoaa yhteen paikallisia tekijöitä sekä kansallisesti ja kansainvälisesti nimekkäitä taiteilijoita. Urbaani ja sen edeltäjä Urbaani.org ovat myös järjestelmällisesti dokumentoineet Kuopion seudun katutaidetta. Kuvia on kertynyt toista tuhatta.

Urbaani ry järjestää myös Urbaani kujalla -kiertuetta. Sen yhteydessä on esitelty laillisia maalauspaikkoja, joista on sovittu yhdessä Kuopion kaupungin kanssa. Ensimmäinen luvallinen maalauspaikka oli Kuopion uimahallin Muuri Niiralassa, joka saatiin katutaiteen käyttöön jo vuonna 1996. Muuri on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva luvallinen graffitiseinä, mikä kertoo myös kaupungin poikkeuksellisesta graffitipolitiikasta.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Hanna Susitaival, erityisasiantuntija, hanna.susitaival@taike.fi, 0295 330 910.