Myönnetty tuki

Pirkanmaan taidepalkinto 2023 tanssitaiteilija Hanna Kahrolalle

Pirkanmaan taidetoimikunta on päättänyt myöntää Pirkanmaan taidepalkinnon tanssitaiteilija Hanna Kahrolalle tunnustuksena ansiokkaasta työstä taiteilijana tanssin vapaalla kentällä. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Published
Hanna Kahrola on kontillaan lattialla tanssiesityksessä.
Kuva: Terry Decoteau

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Tamperelainen Hanna Kahrola on keskeinen tanssin vapaan kentän taiteilija ja toimija Pirkanmaalla. Hän on lahjakas koreografi ja esiintyjä, joka luottaa vahvasti omaan persoonalliseen, minimalistiseenkin tyyliinsä tehdä tanssitaidetta.

Kahrola on yhteiskunnan ilmiöiden tarkkailija, joka pohtii töissään vallan kysymyksiä. Hän käyttää taitavasti myös huumoria keinona esittää vakaviakin asioita.

Hanna Kahrola on myös aktiivinen kulttuuripoliittinen vaikuttaja. Pirkanmaalla hän on toiminut vuosia tanssin vapaan kentän aluekeskustoimijan Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:n hallituksessa, tällä hetkellä hallituksen puheenjohtajana.

Hanna Kahrola on opiskellut Kööpenhaminassa ja valmistunut vuonna 2014 Dance partnership (MA) The Danish National School of Performing Arts -koulusta. Viime vuosina hän on toiminut taiteilijana kollektiivisissa ja monitaiteisissa projekteissa ja prosesseissa Pirkanmaalla, muualla Suomessa ja Euroopassa.

Kahrolan aihelähtöinen taiteilijatyö liikkuu ihmisyyden, sen ongelmien ja rajapintojen, kuten toisin olemisen (Toisintoja, fema-ryhmän teos kaupunkitilassa, 2022), kuoleman (Unina, soolo, 2019) tai ihmiskaupan (Bypassed, elävä näyttely, 2021) äärellä. Hänen viimeisimmät työnsä ovat taide–tiedeyhteistyö arkkitehdeistä koostuvan Insurgent Spatial Practices -tutkijakollektiivin kanssa sekä kuvataiteilija Maijariitta Karhulahden kanssa toteutettu kollaboraatio Tilaantuminen – Osa: Retrospektiivi (2023). Lisäksi vuosina 2022–2023 Kahrola on kiertänyt Suomessa ja Ruotsissa Bypassed (Sivuutetut) -teoksellaan. Vuonna 2023 Kahrola työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla.

Pirkanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle tai työryhmälle, taidekriitikolle tai taidejournalistille, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta, kyseiseen alueeseen liittyvästä taiteen alan piiriin kuuluvasta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta.

Lisätietoja: 

https://www.hannakahrola.com

Sari Ilmola, erityisasiantuntija, [email protected], 0295 330 830