Myönnetty tuki

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinto 2022 kuvataidekriitikko Leena Kankaalle

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta palkitsi kuvataidekriitikko Leena Kankaan hänen ansioistaan kuvataidekriitikkona. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Julkaistu
Leena Kangas hymyilee ja pitää käsillään verhosta kiinni.
Kuva: Juha Näppä

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Kriitikkona toimiminen on muotoutunut viidessätoista vuodessa Leena Kankaan (s. 1963) toiseksi ammatiksi kuvataiteilijan työn rinnalle. Kangas osallistuu aktiivisesti näyttelyihin alueellisesti ja valtakunnallisesti. Kuvataiteilijaksi hän valmistui vuonna 1988 Kuvataideakatemiasta.

Freelance-kuvataidekriitikkona Leena Kangas on toiminut vuodesta 2006 Sanomalehti Kalevassa. Hänen näyttelyarviointejaan julkaistaan viikoittain. Kankaan mukaan sanomalehtikritiikki on rajallisen merkkimäärän vuoksi usein vain sarja välähdyksiä näyttelystä ja taiteilijan tuotannosta, mutta tiiviskin arvio onnistuu toisinaan tavoittamaan syvyyksiä. 

Taiteilijataustasta johtuen Kangas tekee oivaltavia, spesifejä havaintoja työskentelyyn, materiaaleihin ja ilmaisullisiin yksityiskohtiin liittyen. Hän kirjoittaa eläytyvästi ja näkökulmia vaihdellen. Usein arviointeihin liittyy erillinen ns. Kriitikko tiivistää -tekstiruutu, jossa hän nostaa esiin kaksi tulokulmaa, joista toinen saattaa sisältä myös kehitysehdotuksen. Kangas toimii välittäjänä ja tulkkina taiteen tekijöiden ja yleisön välillä. Hänen kritiikkinsä avautuvat asiantuntijoiden ohella myös yleisölle. 

Leena Kangas toimi vuonna 2019 ohjaajana MUU ry:n järjestämässä kritiikin kirjoittamisen Write and walk in Oulu -työpajassa. Taiken monitaidetoimikunnan kulttuurijournalismin jaoksen jäsenenä hän oli vuosina 2013–14. Kankaalle myönnettiin vuonna 2013 Suomen Taideyhdistyksen Edvard Richter -apuraha kuvataidearvostelijoille. 

Leena Kangas on Taidemaalariliiton, Oulun taiteilijaseuran ja Suomen arvostelijain liiton jäsen

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Arja-Liisa Räisänen, arja-liisa.raisanen@taike.fi, p. 0295 330 722.