Myönnetty tuki

Pohjois-Savon taidepalkinto 2023 kirjailija Jouni Tossavaiselle

Pohjois-Savon taidetoimikunta on päättänyt myöntää Pohjois-Savon taidepalkinnon Jouni Tossavaiselle pitkäaikaisesta ja monipuolisesta toiminnastaan kirjallisuuden parissa. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Published
Jouni Tossavaisen kasvokuva
Kuva: Ari Haimi

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti: 

Kuopiossa asuva Jouni Tossavainen on ansiokas prosaisti, esseisti ja runoilija sekä valokuvaaja. Hän on kirjoittanut useita romaaneja, novelleja ja runoteoksia. Tossavainen on humanisti, jolle huumori on koko tuotannon läpi kulkeva punainen lanka. Hän ei kuitenkaan alleviivaa huumoria, vaan hänen teoksissaan se korostuu elämän kallisarvoisena ja välttämättömänä ainesosana ja elementtinä.

Tossavaisen teokset ovat myös kriittisiä ja yhteiskunnallisia. Hänen kirjoissaan kuuluu monialainen ja persoonallinen ääni, jossa virtaa salliva hengen riemu.

Jouni Tossavainen työskenteli Savon Sanomissa kulttuuritoimittajana ja toimitussihteerinä vuosina 1987–2000. Sen jälkeen hän jatkoi arvostelujen kirjoittamista vapaana kirjailijana. Kirjoittamisen lisäksi Tossavainen on järjestänyt vapaita runotapahtumia, kuten leikkimielistä lavarunokilpailua Runopuulaakia, jossa yhdistyy hupaileva ja yhteisöllinen runous. Hänen työskentelytapansa on tavoitteellista ja määrätietoista.

Jouni Tossavainen on voittanut Savonia-palkinnon New Yorkin Lentävä suomalainen -teoksellaan.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: 
Susanna Mäki-Oversteyns, erityisasiantuntija,  [email protected], p. 0295 330 837