Myönnetty tuki

Taiteilijaeläkkeen saa 60 taiteilijaa

Taiteen edistämiskeskus on päättänyt vuoden 2024 alussa alkavista taiteilijaeläkkeistä. Ylimääräinen taiteilijaeläke on tarkoitettu täydentämään taiteilijan eläketurvaa. Hakemusmäärä on kasvanut viime vuosina. Ensimmäistä kertaa hakijoista alle 9 prosenttia saa eläkkeen.
Julkaistu

Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää taiteilijalle hänen ansiokkaasta toiminnastaan luovana tai esittävänä taiteilijana. Päätökset perustuvat arvioon hakijoiden taiteellisesta toiminnasta ja tietoon hakijoiden eläketulosta ja muista pysyvistä tuloista. Eläke voidaan myöntää yli 60-vuotiaille tai pysyvästi työkyvyttömille, joiden tulot eivät ylitä tulorajaa.

Taiteilijoiden keskimääräinen eläketulo jää hyvin alhaiseksi, ja taiteilijaeläkkeellä on suuri merkitys ikääntyvien taiteilijoiden toimeentulolle. Taloudelliset haasteet näkyvät eläkkeiden tarpeen jatkuvassa kasvussa. Hakijoiden määrä kasvoi viime vuodesta noin 10 prosentilla, ja hakijoita oli yhteensä 686.

– On välttämätöntä, että taiteilijoiden ansainta kehittyy siten, että työ- ja yrittäjäeläkettä kertyy kuten muillekin ammattilaisille. Erillistä eläkejärjestelmää tarvitaan silti pitkään, sanoo Taiken johtaja Kaisa Rönkkö.

Vuoden 2024 alusta eläkkeen määrä on 1601,92 euroa kuukaudessa. Mikäli hakijan muut eläketulot ylittävät eläkkeen määrän, hänelle voidaan myöntää osaeläke. Eläkkeet maksetaan valtion budjettivaroista. 

Eniten taiteilijaeläkkeitä myönnettiin kuvataiteen ja musiikin aloille. Näille taiteenaloille tuli myös eniten hakemuksia.

Tietosuojan johdosta Taiteen edistämiskeskus ei julkaise ylimääräisten taiteilijaeläkkeiden saajien nimilistaa.

Lisätietoja

Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho, [email protected], p. 0295 330 901