Myönnetty tuki

Ylimääräisen taiteilijaeläkkeen saa 62 taiteilijaa

Taike on päättänyt vuoden 2023 alusta alkavista ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä. Hakemusmäärä on kasvanut viime vuosina. Ensimmäistä kertaa alle 10 prosenttia hakijoista sai eläkkeen.
Julkaistu

Eniten taiteilijaeläkkeitä myönnettiin kuvataiteen ja musiikin aloille. Näille taiteenaloille tuli myös eniten hakemuksia.

Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää yli 60-vuotiaalle taiteilijalle tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Päätökset perustuvat arvioon hakijoiden taiteellisesta toiminnasta sekä tietoon hakijoiden eläketulosta ja muista pysyvistä tuloista.

Suurten ikäluokkien eläköityminen aiheuttaa yhä suurempaa tarvetta ylimääräisille taiteilijaeläkkeille. Viidessä vuodessa hakijoiden määrä on kasvanut yli sadalla. Hakijoita oli tänä vuonna yhteensä 624.

– Taiteen edistämiskeskus on esittänyt uusien eläkkeiden määrän kaksinkertaistamista, jolloin se vastaisi lisääntyvää hakijamäärää. Hakijoiden keskimääräinen muu eläketulo jää hyvin alhaiseksi, ja taiteilijaeläkkeellä on siksi suuri merkitys ikääntyvien taiteilijoiden toimeentulolle. On tärkeää, että taiteilijoiden ansainta kehittyy siten, että työ- ja yrittäjäeläkettä kertyy kuten muillekin ammattilaisille. Silloin apurahankaltaisten eläkeratkaisujen merkitys pienenee, sanoo Taiken johtaja Paula Tuovinen.

Vuoden 2023 alusta eläkkeen määrä on 1515,94 euroa kuukaudessa. 

Tietosuojan johdosta Taiteen edistämiskeskus ei julkaise ylimääräisten taiteilijaeläkkeiden saajien nimilistaa. 

Lisätietoja

Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho, [email protected], p. 0295 330 901