Projekti

Kirjallisuuden verkostot

Kirjallisuuden projektit jakautuvat kahteen alaprojektiin, joita ovat kirjallisuusalan toimintaedellytyksiä kehittävä työ Pirkanmaalla sekä valtakunnallinen runouden edistämistyö.
Hankkeen tila:
Päättynyt
Ajankohta:
-
Ihmisiä istumassa tuoleilla ja seisomassa esittelypöydän ääressä kirjallisuuden esittelytilaisuudessa.
Pop up -tila Tampereen Tarinatehtaalla vuonna 2018. Kuva: Mikko Vares.

Kaikessa työssä läpäisevänä ajatuksena kulkee verkostojen vahvistaminen: kirjailijoiden ja muiden kirjallisuusalan toimijoiden keskinäisen yhteistyön lisääminen, mutta myös kirjailijoiden verkottaminen muiden taiteenalojen, kuten sarjakuva- ja kuvitustaiteen, audiovisuaalisten taiteiden, pelitaiteen sekä julkisen taiteen toimijoiden kanssa. 

Työ toteutuu käytännössä esimerkiksi järjestämällä esiintymistilaisuuksia ja tilaustekstitoimeksiantoja kirjailijoille yhteistyössä kuntien, kirjastojen ja kulttuuritapahtumien kanssa (esim. Runoja ja ruutuja -kirjastokiertue Pirkanmaan eri kunnissa 2018-2019, Sanalankoja-tekstitilausteos yhteistyössä Finlayson Art Arean kanssa 2018-2020) sekä toteuttamalla kirjallisuutta esitteleviä pop up -tiloja (Tampereen Tarinatehdas 2018-2020). 

Lisäksi järjestetään erilaisia ammatillisia tapahtumia ja verkostoitumispäiviä kirjailijoille (esim. Kuvan ja sanan syystreffit 2021 yhteistyössä Kuvittajat ry:n kanssa ja Kohtauksia ja kohtaamisia – kirjailijoiden ja käsikirjoittajien iltapäivä 2022 yhteistyössä useiden pirkanmaalaisten elokuva-alan toimijoiden kanssa.). 

Projekti sisältää erilaisia asiantuntijatehtäviä, toimijoiden sparraamista ja yhteiskehittämistä. Olen esimerkiksi auttanut käynnistämään pirkanmaalaisia kirjallisuus- ja sarjakuva-alan toimijoita yhteen tuovan Tampereen Tarinatalo -työryhmän työskentelyn.

Valtakunnallista runouden edistämistyötä teen yhteistyössä monien runoutta edistävien järjestötoimijoiden, kuten Nihil Interit ry:n ja Nuoren Voiman Liiton kanssa. Vuonna 2022 toteutamme viiden eri runoyhdistyksen edustajista kootun työryhmän ideoiman Toimistorunoilija-nimisen pilottikokeilun. Toimistorunoilija-projektin tavoitteena on törmäyttää runoutta ja yritysmaailmaa ja luoda sitä kautta runoilijoille uusia työtilaisuuksia ja yleisöjä.