Uutinen

Sivistyshallinto 2030 -uudistushanke: Taike ja Kavi yhdistyisivät yhdeksi virastoksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään tiedottanut Sivistyshallinto 2030-hankkeen etenemisestä. Sivistyshallinto muodostuisi jatkossa ministeriön lisäksi viidestä virastosta. Taiteen edistämiskeskuksesta ja Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista tulisi yksi virasto, jonka tehtävänä on taiteen ja kulttuurin edistäminen. Uudet virastot aloittavat toimintansa 1.1.2026.

Kaiken uudistustyön tavoitteena on entistä yhtenäisempi ja siten vaikuttavampi hallinnonala ja sivistyshallinto. Vaikuttavuuden lisäämiseksi yhtenäistetään myös toimintatapoja ja tiivistetään yhteistyötä. 

Kulttuuriala on kaikilla sektoreilla sirpaleinen ja täynnä pieniä toimijoita. Myös valtionhallinnossa toimijat ovat olleet pieniä. Vahvemmalla taide- ja kulttuurialan virastolla pyritään saavuttamaan lisää vaikuttavuutta ja vahvistamaan taiteen ja kulttuurin roolia valtionhallinnossa, ja yhteiskunnassa ylipäätään. 

”Virastouudistuksen kautta meillä on mahdollisuus laajentaa näkemystämme, toimintakenttäämme ja saada uudenlaista perspektiiviä taiteen ja kulttuurin edistämiseen. Yhdessä toisen viraston kanssa pystytään toteuttamaan suurempia edistämishankkeita, kun toimintaa ohjaa yhteinen strateginen kokonaisnäkemys”, sanoo Taiken johtaja Kaisa Rönkkö

Sivistyshallinto 2030 -uudistushankeen yksi tarkoitus on purkaa päällekkäisiä rakenteita ja selkeyttää toimintoja. Näin asiantuntijoiden osaamista ja resursseja on mahdollisuus käyttää entistä enemmän asiantuntija- ja kehittämistyöhön ja löytää uusia mahdollisuuksia taiteen edistämiseen. 

”Prosessissa on syntynyt myös innostavia yhteistyöajatuksia muiden virastojen kanssa. Esimerkiksi Suomen Akatemian kanssa olisi houkuttelevaa miettiä käytännön yhteistyömahdollisuuksia tieteen ja taiteen välimaastossa vapaan taiteen ja tieteen edistämiseksi”, jatkaa Rönkkö.

Linkki OKM:n tiedotteeseen: Sivistyshallinnon uudistus etenee – OKM:n hallinnonalalla tehtäviä hoitaisi vuoden 2026 alusta viisi virastoa

Lisätiedot: johtaja Kaisa Rönkkö, [email protected], p. 0295 330 874