Uutinen

Taiken toimikuntarakenteen uudistus käyntiin

Opetus- ja kulttuuriministeriö teetti Taiteen edistämiskeskuksen toimikuntarakenteesta ulkoisen arvioinnin, joka julkaistiin vuonna 2021. Muotoaan etsivä virasto -arvioinnissa suositeltiin, että toimikuntalaitos tulee uudistaa perusteellisesti. Taiken nykyinen toimikuntarakenne on ollut olemassa vuodesta 2013 lähtien.

Oleellista arvioinnin mukaan olisi säilyttää vertaisarvioinnin periaate, mutta siirtää päätöksenteko yhdelle monialaiselle taidetoimikunnalle. Esitetyssä mallissa hakemusten arviointi tapahtuisi asiantuntijapaneeleissa, jotka koostettaisiin arviointipoolista. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nyt jatkanut toimikuntarakenteen uudistamisen suunnittelua vuonna 2021 esitettyjen periaatteiden pohjalta. Uudistustyötä jatkettiin työpajavaiheella sekä marraskuussa toteutetussa verkkoaivoriihessä. Ministeriön edustajat ja selvitystä laatinut konsultti esittelivät muutosehdotuksista saatuja palautteita webinaarissa 14.12.

Esillä on nyt ollut kaksi vaihtoehtoista mallia, mutta muitakin malleja voidaan vielä käsitellä. Molemmat esitetyt mallit perustuvat asiantuntijapankkiin, josta virkavalmistelulla valitaan käsittelyyn osallistuvat asiantuntijat. Vaihtoehtoisina rakenteina on mietitty joko yhden monialaisen valtion taidetoimikunnan tai viiden taiteenalakohtaisen taidetoimikunnan rakennetta. Toimikuntien päätöksentekoa valmisteltaisiin hakukohtaisissa asiantuntijapaneeleissa. Viiden taidetoimikunnan mallissa toimikunnat käyttäisivät valmistelussa apunaan asiantuntijapankin jäseniä. 

Muutoksessa on tarkoitus säilyttää hakemusten arvioinnin ja päätöksenteon alueellinen yhdenvertaisuus ja vertaisarvioinnin periaate. Tämä toteutuu varmistamalla asiantuntijapankin moniarvoinen ja laaja edustavuus. Lainvalmistelussa on tarkoitus kuulla laajasti eri sidosryhmiä ja taidekenttää. 

”Taidekentälle on ominaista jatkuva muutos ja uusiutuminen. Toimintaympäristö on muuttunut vauhdilla, ja myös toimikuntarakennetta on hyvä uudistaa. Valmistelutyössä kaikki osapuolet pääsevät kertomaan näkemyksensä. Olemme aidosti kehittämässä yhdessä vertaisarviointijärjestelmää tähän aikaan sopivammaksi ja kaikille reilummaksi”, sanoo Taiken johtaja Kaisa Rönkkö

Toimikuntarakenteen uudistaminen vaatii lain uudistamista, ja uusi laki voisi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2026. Lain valmistelu on tarkoitus aloittaa vuoden 2024 aikana.

 

Lisätietoja

Henri Terho, taiteen tukemisen päällikkö, [email protected], p. 0295 330 901

Kaisa Rönkkö, johtaja, [email protected], p. 0295 330 874