Uutinen

”On vaikea kuvitella hyvää, tai edes tolkullista elämää ilman kokemuksia, joita taide tuo ja mahdollistaa” – haastattelussa pukusuunnittelija Marja Uusitalo

Marja Uusitalo sai vuoden 2023 esittävien taiteiden valtionpalkinnon.
Marja Uusitalo on juuri saanut käteensä palkintoruusun ja hymyilee.
Taiken johtaja Kaisa Rönkkö antoi esittävien taiteiden valtionpalkinnon Marja Uusitalolle palkintojuhlassa 21.11.2023. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on sinulle?

Se teki onnelliseksi, juuri nyt ja loi valoa sekä menneeseen että tulevaan. 

Erityisen merkittävältä tuntuivat perustelut, jotka liittyivät pukusuunnittelun koulutuksen kehittämiseen ja opetustyöhön. Ajanjakso tuntui aikanaan varsin valottomalta ja tummasävyiseltä. Näiden sanojen valossa, näen siellä nyt jotain tuikkivaakin. Tulevaa se myös valaisi: tulen selviämään taloudellisella riskillä aloitettujen opintojen kustannuksista!

Mikä saa sinut tekemään taidetta?

Tässä kohtaa tekee mieli astua askel taaksepäin ja miettiä, että ylipäätään teenkö taidetta ja mikä tekemisissäni on tai olisi taidetta. 

No. Pukusuunnittelijana luonnollisesti osallistun yhteisen teoksen, parhaimmillaan taiteen, tekoon. Ammattiin ohjasi kiinnostus ihmisestä, toiseen eläytyminen, käteni, jotka nauttivat liikkeelläolosta, materiaan tarttumisesta ja yksi hullu viikonloppu, vuonna 1976. Ammatissa on pitänyt se yhteistyö, laaja esittävien taiteiden muuttuva ja kehittyvä kenttä ja mahdollisuus freelancerina ajautua hyvinkin erilaisten haasteiden äärelle.

Yhdessä kuvittelu, ajattelu, etsiminen, eksyminen, näkyjen jakaminen, kompastelu, väikkyminen, vaappuminen, välähtely ja… no, leikkikin. 

Entä oma arki. Kyllä siinä oman elämän ja ympäristön muovautumisessa, tässä itsenään maailmassa olemisessa, varmaan on jotenkin taide aina läsnä. Ei ainoastaan estetiikka vaan alituinen asioiden aiheuttaminen, kehkeyttäminen, fundeeraus ja käsittely. Minulle luontevampaa olisi kutsua sitä jollain muulla nimellä, kuin taide. Hyvä elämä, tai jotain sinnepäin. On vaikea kuvitella hyvää, tai edes tolkullista elämää ilman kokemuksia, joita taide tuo ja mahdollistaa. Missä tahansa roolissa olenkin.

Mikä on saanut sinut viime aikoina inspiroituneeksi?

Yllättävät tilanteet ja tapaamiset. 

Ihminen, koira tai muu tyyppi, joka on syventynyt tarkkailemaan maailmaa jostain erityisestä vinkkelistä, ja siitä kumpuavan innostuksen ilmaisu. Esimerkiksi asialleen vihkiytyneen puhe puoliviljelystä, tai terrieri Kasperin suhde palloon.

Mistä tällä hetkellä unelmoit?

Rauhasta ja rakkaudesta. 
Siitä, että päättäjillä olisi terapiapakko.
Maailmasta, jossa ei tarvittaisi minkäänlaisia proteeseja. 
Siitä, että unelmointi kuuluisi ihan tavallisesti kaikkien arkitodellisuuteen. 
Siitä, että kaikki kulkisivat ”omilla kengillään” ja omilla kengillään. Ja tekoäly kompastuisi, pelottavasti aukirepsottaviin kengännauhoihinsa.
Siitä, että pukusuunnittelun koulutus olisi Taideyliopiston yhteydessä, kotonaan, muiden kanssa.  
Siitä, että saisin työnohjaajan opinnot tehtyä, ja voisin ryhtyä hommiin.
Siitä, että kodin ovi avautuisi puutarhaan ja voisi olla paljain jaloin taivasalla.
 

Lue esittävien taiteiden valtionpalkinnon palkintoperusteet tiedotteesta.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2023 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa inspiraatiota ja taiteilijuuttaan.