Uutinen

Taidealan hätä näkyi viimeisimmän koronatuen hakijamäärässä – hakemuksia jätettiin yli 7 500 | Tiedote

Taiteen edistämiskeskuksessa oli joulukuussa 2021 haettavana kuudennen kerran koronatukia. Hakijamäärän perusteella taidealojen rahoitustarve koronapandemiasta selviytymiseen on edelleen suuri.

Koronatukihakemuksia jätettiin yhteensä noin 7 500. Yksityishenkilöille tarkoitettua kuuden kuukauden työskentelyapurahaa haki 6 745 henkilöä ja yhteisöille tarkoitettua erityisavustusta koronan vaikutusten vähentämiseen haki 797 yhteisöä.

Yhteisöt hakivat tukea noin 32 miljoonan euron ja yksityishenkilöt noin 80 miljoonan euron edestä. Jaettavana on yhteensä 18 miljoonan euron määräraha, joka perustuu eduskunnan kesällä 2021 tekemään lisätalousarvioon.

Hakemusten käsittely on käynnissä ja päätökset tehdään viimeistään maaliskuussa.

Tukitoimia tarvitaan jatkossakin

Koronapandemian jatkuessa edelleen ja yhteiskunnan sulkutilan pitkittyessä vaikutukset taide- ja kulttuurialalle ovat tuhoisat.

– Taide- ja kulttuurialalle jaettavalle koronapandemiasta aiheutuvalle rahoitukselle on edelleen alkavana vuonna suuri tarve. Koko toimiala on ollut jo kaksi vuotta ennakoimattomien ja taloudellisesti tuhoisten muutosten kohteena, toteaa Taiken johtaja Paula Tuovinen.

Hakijamäärä on koronatuen hakukierroksilla vuonna 2021 vaihdellut 6 500–9 000 välillä, mikä konkretisoi alan tilannetta. Taiteen edistämiskeskus on vuosien 2020–2021 aikana jakanut yhteensä 79 miljoonaa euroa tukirahoitusta koronapandemian aiheuttamiin vaikeuksiin. Myönteisiä päätöksiä on tehty yhteensä noin 17 000.

Lisätietoja

Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho, [email protected], p. 0295 330 901