Nyhet

Centret för konstfrämjandes samarbetsförhandlingar avslutades – förvaltningspersonalen minskas med sju personer

På grund av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker uppsägs tre personer och fyra personers uppgifter avskaffas i samband med naturlig avgång under pågående och följande år. Det anställs inte en ny person till dessa uppgifter. Dessutom avskaffar Taike regionalbyråerna i Hämeenlinna och S:t Michel i början av nästa år.

Regionalbyråerna utsattes för sparåtgärder redan 2013 då Nylands byrå avskaffades. Efter de nu bestämda avskaffningarna har ämbetsverket ännu 11 regionala byråer runtom i landet. Taike försäkrar länskonstnärernas och de 13 regionala konstkommissionernas verksamhet även i de regioner som saknar byrå.

Uppgifterna tillhörande regionalbyrån i Hämeenlinna sköts i fortsättningen av Sydöstra Finlands och Tavastlands regionalbyrå i Kouvola. Uppgifterna inom konstfrämjande i S:t Michel förflyttas till Joensuu regionalbyrå och uppgifterna inom utveckling till Östra Finlands regionalbyrå i Kuopio.

Regionalbyråernas lokaler avskaffas den 1.4.2015 före vilket nya arbetsutrymmen till länskonstnärerna och mötesutrymmen till de regionala konstkommissionerna arrangeras.

Orsaken till att samarbetsförhandlingarna inleddes var nedskärningarna i ämbetsverkets verksamhetsanslag. Anslaget har minskat med drygt 17 procent under fem år. Det här året var målet för sparningarna 408 000 euro och från början var behovet av nedskärningarna i personalen åtta personer.

”I och med att nedskärningen i Taikes verksamhetsanslag är permanent måste också anpassningsåtgärderna vara bestående. Permitteringar skulle i det här skedet ha äventyrat skötseln av ämbetsverkets grunduppgifter och skulle inte ha varit en varaktig lösning till anslagets situation”, konstaterar direktör Minna Sirnö.

Ytterligare information: direktör Minna Sirnö, tfn 0295 330 719, [email protected]

Centret för konstfrämjande är en expertmyndighet som lyder under undervisnings- och kulturministeriet. Det delar årligen ut stipendier åt konstnärer och bidrag åt sammanslutningar inom konstens område för drygt 30 miljoner euro. Centret får årligen 14 000 ansökningar om stipendier och bidrag, varav 4 500 handläggs inom regionerna. I anknytning till Taike verkar konstrådet samt expertorgan som fattar beslut om stipendier och pris: tio statliga konstkommissioner (åren 2015–16 sju), 13 regionala konstkommissioner och två nämnder

Det tjänstgör 51 fast anställda tjänstemän i Centret för konstfrämjande. Dessutom har centret 42 visstidsanställda länskonstnärer på arbetsavtal som finansieras ur tipsvinstmedel. Det finns personal i huvudbyrån i Helsingfors och i 12 regionala byråer.