Artikkeli

”Unelmoin, että Suomessa kouluissa elokuvataide tunnustettaisiin samanarvoiseksi muiden taiteiden rinnalla” – haastattelussa Pirkanmaan elokuvakeskuksen Jukka-Pekka Laakso

Pirkanmaan elokuvakeskus sai vuoden 2023 elokuvataiteen valtionpalkinnon. Kysymyksiin vastasi Pirkanmaan elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Laakso.
Kahdelle henkilölle ojennetaan palkintokirja.
Taiken johtaja Kaisa Rönkkö antoi elokuvataiteen valtionpalkinnon Pirkanmaan elokuvakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Liina Härköselle ja toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Laaksolle palkintojuhlassa 21.11.2023. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on teille?

Palkinto on mielestäni kaikille niille kymmenille ihmisille, jotka ovat tehneet 40 vuoden aikana Pirkanmaan elokuvakeskuksen sellaiseksi kuin se on tänään. Palkinnon ovat ansainneet nuoret elokuvakerhojen aktiivit, jotka pistivät pystyyn yhdistyksen, kaikki ne, jotka ovat tehneet työtä ilmaiseksi tai pienellä palkalla yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Palkinnon saaminen myös muistuttaa, että taiteen tekijöiden lisäksi tarvitaan välittäjäorganisaatioita ja ihmisiä saattamaan taide saataville.

Mikä saa sinut toimimaan taiteen parissa?

Pirkanmaan elokuvakeskuksen johtoajatus on elokuvataiteen saavutettavuus. Pirkanmaan elokuvakeskuksen perustamisen ja jatkuvuuden taustalla on merkityksellisen taiteen esille saaminen ja taidekokemuksen syventäminen.

Mikä on saanut sinut viime aikoina inspiroituneeksi?

Monet elokuvat, Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvan ehdokkuudet Euroopan elokuva-akatemian kisailuissa sekä oma toimintamme lasten ja nuorten parissa, jossa kokeillaan animaation käyttöä matematiikan tukiopetuksessa kouluissa.

Mistä tällä hetkellä unelmoit?

Siitä, että taiteen ja kulttuurin tukemisessa puhuttaisiin tärkeimpänä asiana sen vaikuttavuudesta muuten kuin rahan kautta. Unelmoin myös, että Suomessa kouluissa elokuvataide tunnustettaisiin samanarvoiseksi muiden taiteiden rinnalla ja että kouluille annettaisiin varat ja velvollisuus viedä koululaisia elokuvateatteriin, teatteriin, konsertteihin ja muihin taidetapahtumiin säännöllisesti. 

Lue elokuvataiteen valtionpalkinnon palkintoperusteet tiedotteesta.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2023 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa inspiraatiota ja taiteilijuuttaan.