Myönnetty tuki

Inger-Mari Aikio ja Sairaalaklovnit saivat lastenkulttuurin valtionpalkinnon

Sairaalaklovnit toimivat kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa, joissa on vaikeimmat ja pitkäkestoisinta hoitoa vaativat lapsipotilaat. Saamelaisen Ivalossa asuvan taiteilijan tuotanto ulottuu elokuvataiteesta sanataiteeseen.
Julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi palkinnot perjantaina 20. marraskuuta Helsingissä.

Taiteen edistämiskeskuksen palkintoperustelut

Inger-Mari Aikio (s. 1961) on saamelainen Ivalossa asuva taiteilija, jonka tuotanto ulottuu elokuvataiteesta sanataiteeseen. Aiko on tehnyt lastenelokuvia ja -ohjelmia, kaksi lastenkirjaa ja kolme lasten CD-levyä, joiden laulujen sanat hän on sanoittanut. Lisäksi Aikio on kirjoittanut kuusi runokirjaa.

Pulmankijärveltä kotoisin oleva Inger-Mari Aikio kirjoittaa pohjoissaameksi. Hänen työnsä toimivat kulttuurin välittäjinä, koska niissä on usein saamelaista tarinaperinnettä ja luonnon kuvausta tuntemuksineen. Yksi viimeisimmistä kansainvälisistä esiintymisistä on ollut Frankfurtin kirjamessuilla toissa syksynä.

Kuva poistettu.

Taiteilija Inger-Mari Aikio, Ima, on todennut, että ’oma kieli on kaiken perusta, se on sydämen kieli’. Hän on myös sanonut, että saamelaisille monikulttuurisuus on ollut aina luonnollista, koska saamelaiset elävät neljän valtakunnan alueella. Inger-Mari Aikion työ lastenkulttuurissa on tärkeää saamenkielisille lapsille kielen ja oman identiteetin vuoksi, mutta se on tärkeää myös muista kulttuureista tuleville lapsille: muita ymmärtämällä oppii ymmärtämään myös itseään.

* *

Inger-Mari Aikio (r. 1961) lea sápmelaš dáiddár, guhte ássá Avvilis. Su buvttadeapmi ollá ealligovvadáidagis sátnedáidagii. Aikio lea dahkat mánáidealligovaid ja -prográmmaid, guokte mánáidgirjji ja golbma mánáid CD-skearru, maidda son lea heivehan sániid. Lassin Aikio lea čállán guhtta diktagirjji.

Buolbmátjávrris bajásšaddan Inger-Mari Aikio čállá davvisámegillii. Su duojit doibmet kultuvrra sirdin, go dain lea sápmelaš máinnastanárbevierru ja luonddu govven oktan dovdduiguin. Okta maŋimuš riikkaidgaskasaš loaiddastemiin lei Frankfurta girjemeassuin ovddit čavčča.

Dáiddár Inger-Mari Aikio, Ima, lea gávnnahan, ahte ’iežas giella lea buot áššiid vuođđu, dat lea váimmu giella’. Son lea maiddái dadjan, ahte sámiide máŋggakultuvrralašvuohta lea álo leamašan lunddolaš, go sámit ellet njealji riikka guovllus. Inger-Mari Aikio bargu mánáidkultuvrras lea dehálaš sámegielat mánáide giela ja identitehta dáfus, muhto dat lea dehálaš maiddái mánáide, geat bohtet eará kultuvrrain: ipmirdemiin nuppiid oahppá ipmirdit maiddái iežas.

* *

Sairaalaklovnit ry aloitti toimintansa vuonna 2002 Hyksin lasten- ja nuortensairaalassa. Nyt toimintaa on kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa, joihin kaikkiin on keskitetty vaikeimmat ja pitkäkestoisinta hoitoa vaativat lapsipotilaat. Tällä hetkellä koulutettuina sairaalaklovneina, klovnitohtoreina, työskentelee 40 esiintymisen ammattilaista. Yhdistyksen toiminta rahoitetaan kokonaan avustus- ja lahjoitusvaroin.

Tohtorien työkalupakista löytyy taikatemppuja, yleistä hölmöilyä ja musisointia. Työ on täyspäiväimprovisointia. Vierailun aikana potilashuoneessa on aina kaksi pöhköä eli klovnia ja yksi tai useampi fiksu eli lapsi. Sairaalaklovnitoiminnan toi Suomeen aikanaan teatteritaiteen maisteri, nykyisin Sairaalaklovnit ry:n kunniapuheenjohtaja Lilli Sukula-Lindblom.

Toiminta tapahtuu sairaalaympäristön ehdoilla ja ykkönen on aina lapsi. Hän on tähti ja kaiken huomion keskipiste. Klovnitohtorien, esimerkiksi tri PeräPötkylän jaTanttarullan, vierailu auttaa omalta osaltaan myös vanhempia ja saattaa helpottaa hoitohenkilökuntaa keventämällä lapsen oloa vaikeissakin lääketieteellisissä toimenpiteissä. Sairaalaklovnit ry:n toiminta on arvokasta lastenkulttuurityötä: se lohduttaa, auttaa ja naurattaa – sairaanakin saa olla lapsi.

**

Taiteen edistämiskeskuksen myöntämät Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta lastenkulttuurityöstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta lastenkulttuuritoiminnasta. Kumpikin palkinto on 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote (pohjoissaameksi)