Awarded support

Keski-Suomen taidepalkinto 2022 taiteilija Jaakko Valolle

Keski-Suomen taidetoimikunta palkitsi taiteilija Jaakko Valon monipuolisesta ja puhuttelevasta taiteellisesta tuotannosta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Julkaistu
Taiteilija katsoo kameraan hymyillen
Kuva: Anna Salo

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Jaakko Valo on kuvataiteilija, joka tunnetaan erityisesti Jyväskylään tehdyistä seinä- ja tunnelimaalauksista. Valo ei halua arkipäiväistää taidetta, vaikka sijoittaa taiteen osaksi kaupunkimiljöötä. 

Jaakko Valo toi ensimmäisenä taiteilijana Jyväskylään seinämaalaukset jo vuonna 1984. Kahdeksannen ulkotilaan tehdyn seinämaalauksensa Seinäaate (2021) Valo teki Kauppakatu 2:een. Teos ei ole irrallinen kuva, vaan katunäkymää ja -elämää kokoava, eheyttävä ja rauhoittava elementti. Maalaus on visuaalinen kiinnekohta arkisen kaupunkimiljöön keskellä. Valon teokset ovat maalattua arkkitehtuuria ja noudattavat ympäristönsä muotokieltä.

Kuvataidekriitikko Hannu Castrénin mukaan elämänläheisyys ja omakohtaisuus ovat Jaakko Valon taiteen lähtökohdat. Veistoksissa rinnastuvat monumentaalisuus ja kunnianosoitus ihmisen työlle ja unelmille. Valo arvostaa käsityöläisyyden ja rakentamisen ammattilaisia ja onkin julkisissa teoksissaan hyödyntänyt esimerkiksi ammattipuuseppien, betoninvalajien ja hitsareiden osaamista.

Valon tuotannossa ilmaisutyylit ovat vaihtuneet monesti. Castrénin mukaan Valo ei suinkaan hyljeksi esteettisyyttä, mutta hylkää siihen yksipuolisesti liitetyt itseriittoiset päämäärät. Esteettisyys on Valolle taiteen ehdottomuutta, hän karsii turhan ja häilyvän pois elämän sekavasta runsaudesta. Kun muoto ja sisältö ovat tasapainossa, taideteos on valmis ja peilaa taiteilijan omaatuntoa. Koko taiteilijanuransa ajan, aina 1970-luvulta lähtien Valo on käsitellyt sodan ja rauhan teemaa. Erityisesti vuonna 2022 on syytä palkita taiteilija, joka taiteen keinoin taistelee sodan kauhuja ja oman yhteiskuntamme militarisoitumista vastaan.

Jaakko Valo valmistui Lahden taidekoulusta vuonna 1976 ja hänelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2015. Hänen monipuoliseen tuotantoonsa kuuluu mm. puu-, betoni- ja metalliveistoksia sekä maalauksia ja grafiikkaa. Valon näyttelytoiminta on ollut aktiivista koko taiteilijauran ajan ja hänen teoksiaan on hankittu lukuisiin merkittäviin taidekokoelmiin. 

Keski-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: 
Sari Ilmola, erityisasiantuntija, [email protected], 0295 330 830.