Myönnetty tuki

Lapin taidepalkinto 2022 kirjailija Jussi Siirilälle

Lapin taidetoimikunta palkitsi kirjailija Jussi Siirilän hänen ansiokkaasta kirjailijan urastaan. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Julkaistu
Kirjailija Jussi Siirilä ulkona syysmaisemassa
Kuva Heidi Siirilä

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti: 

Jussi Siirilä (s. 1967) asuu Kemissä. Hän on työskennellyt vapaana kirjailijana vuodesta 2003 alkaen. Siirilä on julkaissut 11 romaania, kaksi novellikokoelmaa ja kaksi nuortenkirjaa. 

Siirilän teoksia värittää absurdi, tummasävyinen huumori. Hänen satiirinsa kohdistuu yhteiskunnallisiin ja poliittisiin ilmiöihin. Siirilän teoksissa realistinen, kriittisesti maailmaa tarkasteleva ympäristönkuvaus ja mielikuvitukselliset ainekset lomittuvat. Teokset käsittelevät ajankohdan yhteiskunnallisia ilmiöitä ja kritisoivat usein yksilökeskeisyyttä ja egoismia. Siirilän autofiktiivistä romaania Historia on minut vapauttava (2010) voi tarkastella sekä luovan työn tuotteistamisen kritiikkinä että lajitietoisena satiirina nykysatiirikon roolista. Hän on myös kirjoittanut neljä Sorjonen-televisiosarjaan pohjautuvaa rikosromaania salanimellä J. M. Ilves.

Koulutukseltaan Siirilä on kemian alan diplomi-insinööri. Hän on työskennellyt muun muassa tutkijana syöpälääkettä kehittävässä tutkimusryhmässä, yliopiston opettajana, aluemyyjänä, varastomiehenä ja ohjelmistosuunnittelijana. Siirilä on jäsenenä Suomen Kirjailijaliitossa, Suomen Nuorisokirjailijat ry:ssä, Lapin Kirjallisuusseurassa sekä Suomen Maakuntakirjailijat ry:ssä. 

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. 

Lisätietoja: 

Arja-Liisa Räisänen, ma. erityisasiantuntija, [email protected], 0295 330 722