Myönnetty tuki

Linda Liukas ja Soiva Siili saivat lastenkulttuurin valtionpalkinnon

Palkittu kirjailija-kuvittaja tekee koodausta tunnetuksi lapsille. Musiikkiduo Soiva Siili kiertää konsertoimassa Kiimingistä Kiinaan.
Published

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi palkinnot torstaina 20.11. Helsingissä

Taiteen edistämiskeskuksen myöntämät Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta lastenkulttuurityöstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta lastenkulttuuritoiminnasta. Palkinnot ovat 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Taiteen edistämiskeskus perustelee palkintoja seuraavasti

Linda Liukas (s. 1986) edustaa uutta kansainvälistä ja tulevaisuuteen suuntautunutta näkökulmaa lastenkulttuuriin ja sen kehittämiseen: hänet tunnetaan erityisesti digitaalisen teknologian ymmärrettäväksi tekemisestä ja koodauksen opettamisesta tytöille. Taustalla on ajatus koodauksesta uutena digitalisoituvan maailman perustaitona, jota kaikkien tulisi hallita luku- ja kirjoitustaidon tapaan.

Liukas on ollut perustamassa suomalaista Rails Girls -metodia, joka opettaa tytöille koodauksen alkeita. Koodaustyöpajoja on pidetty 160 kaupungissa eri puolilla maailmaa. Lisäksi Liukas on ollut laatimassa opettajille ja opetusalan päättäjille suunnattua Koodi2016-opasta sekä siihen liittyvää verkkosivustoa.  Tällä hetkellä Linda Liukas työstää Hello Ruby -lastenkirjaa, joka opettaa koodausta tarinoiden ja lapsille luontevien tehtävien kautta.

Linda Liukkaan filosofian mukaan olisi sitä parempi, mitä useammanlaiset ihmiset ymmärtäisivät ohjelmoinnin maailmaa. Digitaalinen luku- ja kirjoitustaito antavat lapsille paremman mahdollisuuden hallita monimuotoista maailmaa.

Soiva Siili -lastenmusiikkiduon perustivat oululaiset muusikot, varhaiskasvattajat Markus Lampela (s. 1965) ja Kyösti Salmijärvi (s. 1963). Kohta 20-vuotisen toimintansa aikana Soiva Siili on konsertoinut yli 2 000 kertaa Kiimingistä Kiinaan. Esimerkiksi Suomi-koulut ovat vakituisia vierailukohteita. Soivan Siilin tuotannossa on yli 200 itse sävellettyä ja sanoitettua lastenlaulua, levyjä on ilmestynyt viisi.

Soivan Siilin kantava toiminta-ajatus on yhteisöllisyys ja verkostoituminen, poikkitaiteellisuus. Vakiintunut toimintamuoto on Soiva Siili ja kaverit -konserttisarja. Kaverina on ollut mm. Pohjan sotilassoittokunta, ja kaverit ovat edustaneet useita taiteenaloja kuten nykytanssia, jatsia, nukketeatteria, runoutta, improvisaatioteatteria ja sarjakuvaa. Konserttien kautta lapset ovat saaneet kosketuksen kaikkiin näihin taiteisiin.

Lastenmusiikkiduo Soiva Siili on myös yleisökasvattaja ja valtakunnallinen varhaiskasvattajien musiikki- ja luovuuskouluttaja. Yleisökasvatuksen esimerkkinä on Soivan Siilin ja Oulu Sinfonian yhdessä kehittämä Sinfoniasoppa, joka on klassisen musiikin perehdyttämismetodi alakouluikäisille lapsille. Varhaiskasvattajille ja luokanopettajille Soiva Siili on luonut mm. Soivan Siilin lauluntekotyöpaja -metodin.