Myönnetty tuki

Yhteisötaiteilija Heidi Hänninen sai Uudenmaan taidepalkinnon 2022

Uudenmaan taidetoimikunta palkitsi Heidi Hännisen yhteisöllisestä työskentelystä Kontula Art School -hankkeessa. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Julkaistu
Lapsi seisoo seinämuraalin edessä selin katsojaan
Kuva Heidi Hänninen

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

KAS! – Kontula Art School on yhteisötaiteilija Heidi Hännisen vuonna 2019 perustama vaihtoehtoinen ja yhteisöllinen katutaidekoulu. Metodinaan Hänninen käyttää katutaidetta yhtä lailla lasten kuin aikuisten kanssa työskennellessään. Parhaimmillaan toiminta paitsi luo viihtyisämpää ympäristöä niin myös lisää alueella koettua turvallisuuden tunnetta.

Kontula Art Schoolin toiminta tuo ansiokkaasti esiin yhteisötaiteen voiman. Taiteen avulla voidaan käsitellä yhteiskunnallisia muutoksia ja kunkin alueen omia, päivänpolttavia kysymyksiä. Katutaidekoulun vaikutusalueella Itä-Helsingissä ajankohtaisia ovat olleet niin hyvinvoinnin lisääminen kuin turvallisen julkisen tilan haltuunotto.

Kontula Art School on tuonut erilaisista taustoista lähtöisin olevia ihmisiä yhteen taiteen tekemisen äärelle. Toiminnallaan Hänninen on vahvistanut yhteisöllisyyttä, purkanut rasismia ja ehkäissyt konflikteja. Toiminta pohjautuu ajatukselle, että jokainen yksilö – myös päihteiden käytön tai mielenterveyden vuoksi vaikeassa elämäntilanteessa oleva – on tervetullut tekemään yhdessä vakavasti otettavaa taidetta. Taidekoulun toiminta on kaikille avointa ja maksutonta.
 
Kesän 2022 aikana Heidi Hänninen toteutti katutaidekoulussaan Mellunkylään kolme uutta teoskokonaisuutta. Muraalit ilahduttavat yleisöä Mellunmäen metroasemalla, Kontulan väestönsuojan uloskäynnillä ja Kontulan terveysaseman parkkipaikan muurissa. Parkkipaikan graffiti on maalattu pikselitekniikalla.

Heidi Hänninen tekee väitöstutkimusta KAS! – Kontula Art Schoolista Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan.

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Tuulikki Koskinen, erityisasiantuntija, tuulikki.koskinen@taike.fi, 0295 330 728