Uutinen

ÅKERBLOM MEISSÄ – Kokemuksellinen matka Marian elämään

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteen yleisötyön läänintaiteilija Hanna Korhonen koordinoi yleisötyötä Kokkolan kaupunginteatterin Marian lapset –näytelmään. Näytelmä sai ensi-iltansa hetki sitten ja nyt mukaan astuu näytelmään liittyvä yleisötyö, jonka kautta päästään tutkimaan Maria Åkerblomin elämää sekä tiedon että kokemuksellisuuden kautta.

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteen yleisötyön läänintaiteilija Hanna Korhonen koordinoi yleisötyötä Kokkolan kaupunginteatterin Marian lapset –näytelmään. Näytelmä sai ensi-iltansa hetki sitten ja nyt mukaan astuu näytelmään liittyvä yleisötyö, jonka kautta päästään tutkimaan Maria Åkerblomin elämää sekä tiedon että kokemuksellisuuden kautta.

-Unissasaarnaaja Maria Åkerblomista puhuttaessa nousee usein mieleen, että miten oli mahdollista, että Maria Åkerblom sai tavalliset kokkolalaiset valtaansa niin, että he olivat valmiita tekemään lähes mitä tahansa? Voiko vastaavaa sattua meidän aikanamme? Muun muassa näitä kysymyksiä kokoonnutaan pohtimaan lauantaina 27.9. klo 15.30 Jungsborgille, kertoo Hanna Korhonen.

Keskustelutilaisuudessa käsitellään Maria Åkerblomin elämää, åkerblomilaisuutta sekä laajemmin vallankäytöä ja luottamusta uskonnollisissa yhteisöissä. Aiheista alustaa Åkerblom-asiantuntija, emerituspiispa, emeritusprofessori Gustav Björkstrand sekä Jussi Murtovuori, pastori ja työnohjaaja, jolle kirkkohallituksessa kuuluvat yhteydet korkeakouluihin ja esittäviin taiteisiin. Puheenvuorojen jälkeen on tilaa kommenteille, kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle.

 

Kokemuksellisen otteen Maria Åkerblomista taas saa kun osallistuu  ÅKERBLOM MEISSÄ – Kokemuksellinen matka Marian elämään -tapahtumaan. Tämä kaupunkitilaan jalkautuva esityksellinen tapahtuma on myös osa Marian lapset -näytelmän yleisötyötä ja se keskittyy Maria Åkerblomin elämän avaamiseen ja syventämiseen taiteen keinoin.

-Matka alkaa Raatihuoneen torilta ja siirtyy kaupungin läpi Kokkolan kaupunginteatterille, josta halutessaan voi luontevasti jatkaa katsomaan Marian lapset -näytelmää heti tai sitten myöhemmin. Kaupunkimatka toteutuu neljänä lokakuun lauantaina yhteensä seitsemän kertaa ja se on kaikille osallistujille ilmainen johdanto Marian lapset -näytelmän aiheisiin, kertoo Korhonen.

 

ÅKERBLOM MEISSÄ -esityksen tekstin on kirjoittanut dramaturgi Asta Honkamaa ja

opettaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja Fredi Tammela ohjaa ja sovittaa sen Keski-Pohjanmaan kansanopiston musiikkiteatterilinjan opiskelijoille.

-Luvassa on monitaiteinen, kokemuksellinen sukellus Marian maailmaan. Mukaan tarvitset vain  säänkestävät ulkovaatteet ja yhteisöllisen mielen! lupaa ohjaaja Fredi Tammela.

 

Osana ÅKERBLOM MEISSÄ -teosta nähdään myös valokuvaaja Ulla Nikulan visuaalisesti kaunis ja vaikuttava videoinstallaatio.

-Inspiroiduin Marian kyvystä lukea ajatuksia ja siitä, miltä Marian itsensä pään sisällä näyttäisi. Videoinstallaationi kertoo pahuudesta puettuna kauniisiin vaatteisiin ja luottamukseen, Nikula kuvailee.

Videoinstallaatio on nähtävissä Kokkolan kaupunginteatterin aulassa 4.–31.10.2014 myös aina teatteriesitysten yhteydessä, noin tuntia ennen esitystä.

 

 

TAPAHTUMATIEDOT:

KESKUSTELUTILAISUUS MARIA ÅKERBLOMISTA la 27.9. klo 15.30–17.30 Jungsborgilla (Poikkikatu 8)

ÅKERBLOM MEISSÄ – Kokemuksellinen matka Marian elämään

la 04.10. klo 18

la 11.10. klo 12 ja klo 18

la 18.10. klo 12 ja klo 18

la 25.10. klo 12 ja klo 18

Tapahtuma alkaa aina Kokkolan Raatihuoneen torilta (Mannerheimin aukio) ja se päättyy Kokkolan kaupunginteatterin aulaan. Kesto noin 45 minuuttia.  Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita.

Molempiin tilaisuuksiin on kaikille vapaapääsy.

Kuva poistettu.

KUVATIEDOT:

Maria Åkerblomin kuva taustalla: Maria Åkerblom Vankipuvussa, Gustav Björkstrandin kokoelma,  kuvankäsittely: Fredi Tammela

 

ÅKERBLOM MEISSÄ -työryhmästä:

 

Ulla Nikula

Ulla Nikula (os. Nisonen) on kokkolalainen valokuvaaja ja kuvataiteilija. Hän on syntynyt Kokkolassa 1986. Nikula valmistui valokuvaajaksi Lahden muotoilu- ja taideinstituutista vuonna 2012. Hän on tehnyt monipuolisesti töitä valokuvaajana, kuvittajana ja videopuolella vuodesta 2006.

 

Fredi Tammela

Fredi Tammela on toiminut vuodesta 2004 ilmaisuaineiden opettajana Keski-Pohjanmaan Kansanopistolla. Hän on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Keski-Pohjanmaan Opistolta 2001 (Drama Instructor) sekä Centria Ammttikorkeakoulusta (BA of Arts and Culture) vuonna 2012. Ammatillisen opettajan pätevyyden hän on suorittanut Tampereen Ammatillisessa Opettajakorkeakoulussa vuonna 2010. Lukuisten ohjaustöiden ohella hän on saanut vuosien varrella erityismainintoja myös lavastajana.

 

Keski-Pohjanmaan Kansanopiston Musiikkiteatterilinja

Musiikkiteatterilinjalla opiskellaan näyttelijäntyön perusteita, laulua, musiikkia ja tanssia. Opiskelu vahvistaa opiskelijan itsetuntoa, kehittää opiskelijan teatteri-ilmaisua ja edistää taidevaikuttamista. Opinnot kestävät yhden lukuvuoden. Opiskeluvuoden aikana osallistutaan ja toteutetaan erilaisia produktioita. Keski-Pohjanmaan Kansanopisto järjestää musiikkiteatterin lisäksi myös tanssin, laulun ja valokuvauksen opintoja.

 

Asta Honkamaa

Asta Honkamaa on dramaturgi ja näytelmäkirjailija, runoilija ja esiintyjä.Hän on työskennellyt mm. Jyväskylän - ja Kokkolan kaupunginteattereissa

kuin myös vapaalla kentällä. Tällä hetkellä hän on mukana Kansallisteatterin Vapauden kauhu-projektissa joka käsittelee vankilasta vapautumista.

 

Hanna Korhonen

Hanna Korhonen on valmistunut Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi ja työskennellyt laaja-alaisesti tanssitaiteilijana viimeisten 15 vuoden ajan. Keväällä 2014 Korhonen koreografioi ja ohjasi hengellistä väkivaltaa käsitelleen teoksen Paleltunut taivas, jota esitettiin Seinäjoen kaupunginteatterissa loppuunmyydyille katsomoille. Tällä hetkellä Korhonen työskentelee yleisötyön läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteessä rakentaen siltoja taiteen ja yleisöjen välille Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Yleisötyö tähtää  luovaan, monipuoliseen ja monimuotoiseen vuorovaikutukseen ihmisten kanssa.

 

 

LISÄTIETOJA:

Hanna Korhonen

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteen Yleisötyön läänintaiteilija

email: [email protected] ja [email protected]

puh. 0295 330 813

 

Fredi Tammela

Opettaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja, ÅKERBLOM MEISSÄ -esityksen ohjaaja ja sovittaja

email: [email protected]

puh. 044 7250733

 

Ulla Nikula

Valokuvaaja, kuvataiteilija,  ÅKERBLOM MEISSÄ -esityksen videoinstallaation tekijä

email: [email protected]

puh.  040 7654584