Uutinen

Apurahahakemusten määrä kasvaa

Viimeisen kolmen vuoden aikana henkilöhakijoiden määrä on kasvanut Taiteen edistämiskeskuksen kaikissa apurahamuodoissa. Suuntaus jatkuu edelleen. Maaliskuussa oli haettavana alueiden apurahat ja valtion taiteilija-apurahat. Hakemusmäärän kasvu oli noin 25 %, ja lisäys koskee kaikkia alueita ja kaikkia taiteenaloja.

Lisääntyvä hakemusten määrä kertoo ennen kaikkea rahoituksen tarpeesta ja taiteilijoiden toimeentulon epävarmuuden lisääntymisestä. Koronahakujen myötä myös Taiken hakijakunta on laajentunut. Viime vuonna uudistunut TE-toimistojen työnhakuun liittyvä ohjeistus, jossa työskentelyapurahan hakeminen hyväksytään yhtenä pakollisen työnhaun muotona, näyttää myös lisänneen hakemusten määrää.

Taiteilija-apurahahakemusten määrä oli yhteensä 4453 ja alueiden apurahahakemusten määrä 4389. Viime vuonna vastaavat määrät olivat 3623 ja 3389 hakemusta. Apurahoihin käytettävät määrärahat eivät ole muuttuneet hakemusten määrän suhteen. Alueiden apurahoina myönnetään yhteensä 2,8 miljoonaa euroa ja taiteilija-apurahoina on myönnettävissä 264 uutta, vuoden 2024 alusta alkavaa apurahaa sekä seitsemän erittäin ansioituneille taiteilijoille tarkoitettua taiteilijaprofessoriapurahaa.

Alueiden apurahapäätöksiä tehdään toukokuussa ja taiteilija-apurahojen päätökset ovat hakijoilla viimeistään elokuun loppuun mennessä. Alueiden apurahoista päättävät Taiken alueelliset taidetoimikunnat ja taiteilija-apurahoista valtion taidetoimikunnat.

Lisätietoja
Henri Terho, taiteen tukemisen päällikkö, [email protected], p. 0295 330 901