Uutinen

Avoin haku pelitaiteen taiteilijaresidenssiohjelmaan

Taiteilijaresidenssiohjelma pelitaiteilijoille erityisalana ohjelmointi ja kokeellinen elektroniikka, paikkana Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Jyväskylä.

Hakuaika 24.5.-7.6.2019.

Etsimme yhteistyöprojektiin pelitaiteen ammattilaista, joka haluaa olla mukana toteuttamassa interaktiivisia valotaideteoksia sairaalaympäristöön residenssitaiteilijana. Haemme ohjelmoija-elektroniikkahakkeri-pelisuunnittelijaa, joka pystyy työskentelemään yhteistyössä kansainvälisen taiteilijan kanssa, auttaa häntä valotaideteosten toteuttamisessa ja tuo taiteeseen oman ammattitaitoaan ja ajatuksiaan.

Residenssitaiteilijalle voidaan tarpeen vaatiessa järjestää asumismahdollisuus Jyväskylässä residenssin ajaksi. Residenssijakso sijoittuu syyskuuhun 2019 ja laskennallinen työaika on 20 työpäivää. Residenssi tapahtuu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrisessa yksikössä. Jyväskylään rakennetaan uutta Sairaala Novaa, jonka osallistavan taiteen ohjelmaan residenssitoiminta kuuluu.

Residenssiohjelman ehdot

Kesto: Projekti kestää kuukauden.

Työaika: 20 työpäivää, projektin työajat ovat sovittavissa. Työaika sisältää toteuttavan osan lisäksi suunnittelupalavereita ja toisen taiteilijan kanssa yhdessä sovittavia yhteistyöaikoja. Työhön kuuluu myös arviointityötä.

Korvaus: Palkkio residenssikokonaisuudesta on 5000 € (sisältää sivukulut ja ALV). Mahdolliset materiaalikulut ja muut kulut voit esittää hakemuksessasi. Valitulle taiteilijalle järjestetään työnohjausta residenssin aikana ja tarvittaessa majoitus.

Laskutus: Taiteilija laskuttaa Taiteen edistämiskeskukselta residenssijakson sen päätyttyä tai kuten erikseen sovitaan. Residenssin aikana mahdollisesti syntyvät materiaali ym. kulut sovitaan etukäteen ja laskutetaan muun laskutuksen yhteydessä. Taiteilijalla tulee olla Y-tunnus, yritys, yhdistys, kevytyrittäjyyspalvelu tai osuuskunta, jonka kautta palkkio laskutetaan. Kerrothan hakemuksessasi, miten palkkio osaltasi laskutettaisiin.

Hakemuksen arvioinnissa huomioimme ja arvostamme:

  • Kokemus soveltavasta ohjelmoinnista, esimerkiksi Arduino ja Raspberry Pi-ympäristöissä, mikrokontrollereista, ohjattavista LEDeistä tai DMX:stä on välttämätöntä. Lisäksi arvostetaan muuta peliohjelmointi- ja kehityskykyä.
  • Käytännön elektroniikkakokemus on eduksi.
  • Nopeaa, luotettavaa ja iteroivaa toteutusta.
  • Yhteistyökykyä, kykyä ilmaista omia ideoita taiteellisen kokonaisuuden raameissa.
  • Sosiaalisia taitoja, ennakkoluulottomuutta ja kykyä toimia erilaisten sidosryhmien, kuten lääkäreiden ja potilaiden kanssa.

Tehtävän kuvaus

Projektiin osallistuva taiteilija toteuttaa käyttöliittymä- ja toiminnallisuusohjelmointia Sairaala Novaan sijoitettaviin valotaideteoksiin sekä osallistuu taideteosten suunnitteluun ja toteutukseen.

Pelitaiteilija toimii yhteistyössä kansainvälisesti palkitun ja useita taidehankkeita sosiaali- ja terveyssektorilla toteuttaneen Lime Artin johtaja Dawn Prescottin kanssa. Hän on suunnitellut ja toteuttanut useita palkittuja taideprojekteja yhteistyössä sosiaali- ja terveyssektorin kanssa viimeisen 20 vuoden aikana. 

Prescott on erikoistunut painotöihin ja tuottaa sarjan aiheeseen liittyviä työpajoja sairaalan henkilökunnan ja potilaiden kanssa lopullisten taideteosten ideoimiseksi ja suunnittelemiseksi. Pelitaiteilijan kanssa tehtävä yhteistyö tähtää painotöiden, ohjelmoinnin ja elektroniikan yhdistämiseen interaktiivisten, immersiivisten ja kokemuksellisten töiden / tilojen tuottamiseksi sairaalan potilaiden ja työntekijöiden käyttöön. Lopulliset taideteokset perustuvat valoon ja valaistukseen.

Hakuohje

Lähetä avoin hakemus, työnäytteitä aiemmista projekteistasi ja alustava projektikuvaus määräpäivään mennessä. Kuvaa hakemuksessasi sitä, miten otat potilaat huomioon työskennellessäsi yhteisössämme, onko henkilökunnalle uutta opittavaa? Mitä haluaisit tuoda esille tähän ympäristöön omasta osaamisestasi? Kerro myös, tarvitsetko majoitusta. Yksiköissä on päivärytmi ja sairaalan arki, joka suunnitellaan tässä residenssijaksossa uudella tavalla.

Valitun taiteilijan kanssa tehdään ennen residenssin aloittamista lopullinen residenssisuunnitelma ja toteuttamissopimus yhteistyössä Taiken, osaston henkilökunnan ja toisen taiteilijan kanssa.

Residenssitaiteilija saa tukea työhönsä projektissa mukana olevilta läänintaiteilijoilta. Osaston henkilökunta ja sairaalan taidetyöryhmä osallistuu suunnitteluun ja arviointiin. Tarjoamme työnohjausta valitulle taiteilijalle residenssijaksoon sisältyen. Taiteilijan työhyvinvointi on osa tämän residenssin toimintamallia.

Taiteilijaresidenssiohjelmaa on toteutettu ympäri Suomea erilaisissa sosiaali- ja terveysalan ympäristöissä. Malli on levinnyt kansainvälisesti useisiin maihin ja tässä residenssissä yhteistyötä tekee ensimmäistä kertaa Suomessa kuva- ja pelitaiteen ammattilaiset.

Avoin hakemus, joka sisältää suunnitelman residenssijaksolle, työnäytteet, taiteilijan CV:n ja mahdolliset suositukset osoitetaan sähköpostitse 7.6.2019 mennessä osoitteeseen [email protected]. Haastattelut järjestetään Skypellä tai Helsingissä Taiteen edistämiskeskuksen Hakaniemen toimipisteessä 17.-18.6. välisenä aikana.

Lisätietoja antavat:

Residenssikohteesta, residenssin olosuhteista ja käytännön arjesta
Pauliina Lapio
Taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus
[email protected]
p. 0295 330 833

Residenssiohjelman sisältö ja vaatimukset
Jaakko Kemppainen
Pelitaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus
[email protected]
p. 0295 330 877