Uutinen

BangBang#KEMI - pohjoissuomalaista nykytaidetta

BangBang#KEMI tuo Kemin taidemuseoon yhdeksän pohjoissuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttelyn, jonka teemana on ihmisenä olon järjellisyys ja järjettömyys. Näyttely avautuu 7. marraskuuta ja jatkuu 18. tammikuuta saakka.

Taiteilijat näyttelyyn on valinnut Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Kemin taidemuseon ja Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen kanssa. Näyttelyssä esillä olevat taiteilijat ovat Mary Jane Gregory, Anssi Hanhela, Hannu Lukin, Vesa Ranta, Ville Ranta, Antti Tenetz, Jussi Valtakari, Tiina Vehkaperä ja Petri Yrjölä.

Näyttelyn kuraattori Taina Myllyharju kuvaa valintaprosessiaan seuraavalla tavalla:

Pohjois-Pohjanmaa ei ole juuri Keski-Suomea kauempana eikä edes Lappia, mikä oikeasti on Pohjois-Suomea. Silti jo Keski-Pohjanmaan yläpuolella on taiteessa ihan erilainen sävy kuin mitä pari sataa kilometriä alempana. Taiteen sävyt ovat toiset: joko tummempia tai reilusti rehevämpiä, kaikki tehdään isosti ja suurella sydämellä. Oulun ympäristössä kukoistaa myös raskaampi rock ja mitä hulluimmat älynväläykset Nokian puhelimista Mieskuoro Huutajiin ja Ilmakitaran soittoon MM-kisoihin.

Tätä taustaa halusin kuraattorina koota yhteen rankimmat kuvat ja tarinat mitä alueen kuvataiteilijoilta löytyy. Ja sitähän löytyy. Petri Yrjölän synkkien maisemien syvyyksistä Anssi Hanhelan ja Jussi Valtakarin kuvaamiin tavallisen miehen tuntoihin - niin että munaskuita myöten tuntuu (naisillakin). Uskon, että näitä kuvia katsoessa saa myös tajun sitä minkälaista on elää ja asua pohjoisessa kun pahimmillaan on pimeää, kylmä ja taivaalta sataa " pieniä ämmiä". Niin - ja silti pysyä järjissään, kaunistakin kun on.

Näyttelyn tuottaja läänintaiteilija/visuaalisen taiteen manageri Antti Rundelin Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteestä kertoo näyttelyn nimen kuvaavan lähtölaukausta. BangBang#KEMI -näyttely on osa Rundelinin IntArt- hanketta joka tähtää Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun visuaalisen taiteen kansainvälistymiseen. Kemin näyttely on lähtölaukaus kiertonäyttelylle, joka suuntaa seuraavaksi Berliiniin vuonna 2015.

Näyttelyn avajaiset pidetään 6.11.2014 klo 19.