Uutinen

Kai Hämäläinen Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan puheenjohtaja

Uusi Kaakkois-Suomen taidetoimikunta aloittaa kautensa 1.1.2015.Toimikunnan puheenjohtajana aloittaa teollinen muotoilija Kai Hämäläinen (Lappeenranta).

Hänen lisäkseen edelliseltä kaudelta jatkaa muusikko Simo Helkala (Valkeala). Uusina jäseninä aloittavat kuvataiteilija Janette Holmström (Imatra), rehtori, kuvataiteilija TaT, Petteri Ikonen (Kotka), kirjailija Annukka Järvi-Herlevi (Reitkalli), näyttelijä Sanna Kemppainen (Lappeenranta), rakennustutkija Timo Lievonen (Kotka), tekstiilisuunnittelija, tekstiilitaiteilija Ulla Sinkkonen (Kuusankoski).
 
Taidetoimikunnan työ käynnistyy 12.1.2015 kaikkien taidetoimikuntien yhteisellä perehdyttämispäivällä Helsingissä. Toimikunta päättää alueensa taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä Taiteen edistämiskeskuksen apurahoista ja palkinnoista alkuvuoden aikana. Lisäksi se osallistuu asiantuntijaelimenä Taiteen edistämiskeskuksen strategiatyöhön ja antaa asiantuntijalausuntoja. Taidetoimikuntalaisiin voi olla yhteydessä kaikissa Kaakon alueen ammattitaidetta koskevissa kysymyksissä.

Taiteen hyvinvointivaikutuksiin uusi läänintaiteilija

Kaakkois-Suomeen haetaan maalis-huhtikuussa uutta läänintaiteilijaa, jonka osaaminen liittyy taiteen hyvinvointivaikutuksien edistämiseen ja sitä kautta eri alojen taiteilijoiden työllistämiseen. Taiteen edistämiskeskuksen päämääränä on edistää taiteen saatavuutta, saavutettavuutta ja taiteilijoiden työllistymistä ja taiteen soveltava käyttö on yksi osa kokonaisuutta. Tutkimusnäytöt taiteen vaikutuksesta mm. paranemisprosesseihin ja koettuun terveyteen antavat aihetta panostaa taiteilijoiden sijoittumiseen myös sosiaali- ja terveyssektoreille.

Muotoilun läänintaiteilija Outi Turpeinen jatkaa Taiken %-taiteen työryhmässä Kaakkois-Suomen edustajana.  Keskeisenä ajatuksena on tuoda taide mukaan suunnitelmiin jo rakentamisen suunnitteluvaiheeseen ja siten työllistää alueen taiteilijoita ja muotoilijoita. Kaakossa on meneillään useita hankkeita, joissa Turpeinen on mukana. Julkisen taiteen taiteilijoita työllistävä vaikutus kasvaa tulevaisuudessa. Taiteilijat ja muotoilijat työllistyvät rakennus ja ympäristö-hankkeisiin. Samalla taiteen saatavuus ja saavutettavuus paranee. Alueen vetovoimaisuus kasvaa ja taiteilijat pysyvät alueella. Läänintaiteilija toimii myös yksityisten rakennuttajien ja taiteilijoiden välisenä linkkinä, jonka avulla prosenttitaideperiaatteen mukaista toimintaa juurrutetaan myös yksityiselle sektorille.

Tanssin läänintaiteilija Isto Turpeinen toimii yhteistyössä tanssin toimijoiden ja aluekeskusten kanssa pyrkimyksenä vahvistaa verkostoja ja toimintaa. Toimintamalli on keskusteleva, sparraava ja toimijoita yhteen saattava. Pyrkimyksenä on parantaa tanssin asemaa Hämeen ja Kaakon alueella ja synnyttää uusia esittävän tanssin ryhmiä. Tanssintalon hengen mukaisesti Turpeinen edistää tanssin tarjontaa alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Kouvolassa sijaitsevassa Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipisteessä hoidetaan jatkossa myös Hämeen taiteen edistämisen palvelut. Erityisasiantuntija Johanna Vuolasto toimii Kaakkois-Suomen ja Hämeen taidetoimikuntien esittelijänä ja läänintaiteilijoiden esimiehenä ja vastaa valtion taiteen edistämisen tehtävistä Kaakkois-Suomen ja Hämeen alueilla. Suunnittelijat Kirsi Kosonen ja Johanna Tillaéus toimivat taidetoimikuntien valmistelijoina, tiedottajina ja apurahojen ja avustuksien maksuliikenteen hoitajina.

Lisätiedot:

Johanna Vuolasto
erityisasiantuntija