Uutinen

Kenen luonto -näyttelyyn valittu 22 tekijää – luontokuvaajat ja valokuvataiteilijat ensimmäistä kertaa yhdessä

Luonnon valokuvaamiseen keskittyvän Kenen luonto? -hankkeen ”Keskustelun avaus” -näyttelyyn on valittu 22 tekijää 188 hakijan joukosta. Mukana on monimuotoisia luontotulkintoja alan huippunimiltä sekä nousussa olevilta lupauksilta. Maamme kautta aikain laajin luontoa käsittelevä valokuvahanke käynnistyy Oulusta tämän vuoden elokuussa.

– Vihdoinkin luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat esittäytyvät yhteisessä näyttelyssä nostaen esiin luonnon moniääniset merkitykset ja kestävän tavan katsoa ja kokea luonto. Näyttelysarjan aloitukseen valitut luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat tuottavat teoksissaan uudenlaisen toimijuuden näkökulman, jossa luonto ei yhtäältä ole kenenkään toisaalta meidän kaikkien, kertoo kuraattori Juha Suonpää.

Näyttelyyn valitut tekijät ovat Lauri Eriksson, Mika Honkalinna, Nina Huisman, Juho Jäppinen, Sanna Kannisto, Jaakko Kahilaniemi, Sami Karjalainen, Veera Konsti, Laura Konttinen, Ritva Kovalainen, Harri Larjosto, Lasse Lecklin, Ulla-Mari Lindström, Esko Männikkö, Anna Niskanen, Tuula Närhinen, Riitta Päiväläinen, Antti-Jussi Rantala, Perttu Saksa, Juha Taskinen, Noora-Maija Tokee ja Markus Varesvuo.

Taiteen edistämiskeskuksen fasilitoiman valtakunnallisen Kenen luonto? -hankkeen tavoitteena on yhdistää valokuvataiteilijoita ja luontokuvaajia, tieteentekijöitä sekä kaikkia luonnosta kiinnostuneita yhdessä pohtimaan uutta luontokuvaa sekä sen roolia yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä. Ajatuksena on synnyttää ja kiihdyttää positiivisia reaktioita sekä muutosta kohti kestävämpää kehitystä. Hanke puhuu luonnon puolesta, nostaa esiin huippuosaamista ja rakentaa uudenlaisia toiminta-alustoja ammattilaisille ja harrastajille.  Keskeisinä teemoina ovat muutos, mukautuminen ja toivo.

Kenen luonto? ”Keskustelun avaus” -avajaistapahtuma järjestetään Oulussa 15.8.2020. Näyttely on esillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa 16.8.–20.9.2020, jonka jälkeen se lähtee kiertämään valokuvakeskuksia eri puolille Suomea. Erilaisia tapahtumia käsittävä kolmivuotinen hanke huipentuu Suomen valokuvataiteen museossa syksyllä 2022. Hankkeen kuraattorina toimii taide-, luonto- ja ympäristökuvauksen dosentti TaT Juha Suonpää. 

Lisätiedot:

Marko Hämäläinen, [email protected], p.  0295 330 834

Alla Räisänen, [email protected], p. 040 7272 135