Uutinen

Kolttasaamelaisten perinnetanssi katrilli saapuu Helsinkiin 20. syyskuuta

Pääkaupunkiseudulla aloitellaan ensi viikonloppuna uutta harrastusmuotoa kun lauantaina 20.9. innokkaat kolttakatrillitansseista kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat tanssiharjoituksiin City-Sámit ry:n ja Taiteen edistämiskeskuksen yhteistyössä järjestämälle kolttakatrillin alkeiskurssille.

Kolttasaamelaista katrillia tulee paikan päälle opettamaan saamelaiskulttuurin läänintaiteilija Tanja Sanila, Sevettijärveltä.

Katrilli on kansantanssi ja kuviotanssityyppi jota tanssitaan neliössä ja jonka alkuperä vie kauas 1700-luvulle Ranskaan. Suomessa katrillia on tanssahdeltu mm. maan itäosissa Karjalan kunnailla ja lisäksi pohjoisessa kolttasaamelaisilla on ollut oma katrillimuoto, jota kolttasaamelaiset ovat tanssineet neljällä parilla haitarin, huuliharpun tai useasti jopa laulun säestyksellä.

Tervetuloa opiskelemaan kolttasaamelaista tanssiperinnettä eli kolttakatrillin saloja Helsinkiin (Porintie 1) ensi lauantaina 20.9.2014 klo 12–17. Kurssille mahtuu 20 osallistujaa. Ilmoittautuminen on käynnissä Facebook-ryhmässä ”Katrillitanssin alkeet”.

City-Sámit ry tarjoaa kahvit tanssijoille.

Mallikuvia kolttasaamelaisten katrillitanssista. Kuvat on otettu 16.8.2014 Inarissa alkuperäiskansojen musiikkitapahtumassa Ijahis Idja (Yötön yö), jossa kolttakatrilliryhmä kävi saamelaiskulttuurin läänintaiteilijan johdolla esiintymässä monisatapäiselle yleisölle.