Uutinen

Läänintaiteilija Isto Turpeinen väittelee

Väitöstiedote: Raakalauta-työtapa vastaa tanssinopettajan työn kriittiseen pohdintaan

Mitä on kohtaaminen ja kokemuksen jakaminen tanssin opetuksessa? Tähän vastaa Isto Turpeinen väitöstutkimuksessaan Raakalautaa ja rakkautta. Kolme sommitelmaa oman elämän tanssista, jossa hän tarkastelee pitkällisen pedagogisen kokemuksensa kautta kehkeytynyttä raakalauta-työtapaa.  Työtavan juuressa ovat havainnot oppilaiden elämismaailman ja tanssiopetuksen eetoksen välisestä erosta.

Väitöstutkimuksessaan Turpeinen käsittelee työtavan ideaalia, jota on koeteltu palauttamalla se toimintaan. Raakalauta-työtavan ideaalissa kokemusten jakaminen tapahtuu dialogisessa suhteessa ja pedagogisen rakkauden vallitessa. Turpeinen pyrkii näkemään ideaaleja ja ymmärtämään rakkauden määrittämisen vaikeutta. Keskeistä väitöstyössä on näistä nousevan ajattelun palauttaminen toimintaan.

Tanssitaiteen maisteri Isto Turpeinen on tutkija, pedagogi, koreografi ja tuottaja. Hän on tehnyt pitkän päivätyön poikien tanssinopettajana Vantaalla ja Helsingissä sekä toiminut kahteen otteeseen tanssin läänintaitelijana. Hän työskentelee tällä hetkellä tanssin läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipisteessä.

Väitöstutkimus Raakalautaa ja rakkautta. Kolme sommitelmaa oman elämän tanssista tarkastetaan julkisesti lauantaina 25. huhtikuuta 2015 klo 12 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa (auditorio 1, Haapaniemenkatu 6, Helsinki). Vastaväittäjinä toimivat tanssitaiteen tohtori Paula Salosaari ja FT, Musiikkikasvatuksen professori Lauri Väkevä. Kustoksena on taiteellisen tutkimuksen professori Leena Rouhiainen.

Väitöstutkimuksen kirjallinen osa on julkaistu Acta Scenica -sarjassa, ja sitä voi ostaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta. Julkaisu on nähtävänä 10 päivää ennen väitöstilaisuutta Teatterikorkeakoulun kirjastossa.

Lisätietoja:
Isto Turpeinen, [email protected]

Annika Fredriksson, tutkimuskoordinaattori
puh. 0400 792 038 [email protected]

Saija Aalto, viestintäpäällikkö
puh. 0400 792 042  [email protected]