Uutinen

LiikKUVAT-hanke laajenee Pitkäniemen sairaalaan

Mediataiteilija Annette Arlanderin videotaideteos Rotan vuosi on joulukuusta alkaen esillä Tampereen yliopistollisen sairaalan Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa Nokialla. Arlander on teatteritaiteen tohtori ja esitystaiteen uranuurtaja, jonka taiteessa maisema ja esitys yhdistyvät.

Akuuttipsykiatrian osasto 6:n oleskelutiloissa heijastettavalla videolla kuvataan rannalla istuvaa naista eri vuodenaikoina. ”Saamme olla Suomen ensimmäinen psykiatrinen osasto, jossa mediataidetta esitetään”, iloitsee osastonhoitaja Hanna Rajala-Koenkytö. ”Taiteella kehitetään sairaalamiljöötä.”

Kuva poistettu.
Kuva: Tuuli Penttinen-Lampisuo.

Taideterapeutti Janiika Salo on ollut kokoamassa videotaidekoostetta, jota voidaan katsoa pienryhmissä sairaalan muillakin osastoilla. Koosteeseen valikoitui useita eläinaiheisia teoksia. ”Koin eläinhahmot hoitavina. Esimerkiksi Hannaleena Heiskan videoteoksen heräävä hevonen on herkkä ja voimallinen.”

LiikKUVAT-hanke käynnistyi Tampereen taidemuseon ja Pirkanmaan taidetoimikunnan yhteistyönä. Vuodesta 2010 lähtien se on vienyt liikkuvan kuvan taidetta sellaisten ihmisten luo, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. Tampereen Kaupin sairaalassa ja Koukkuniemen vanhainkodissa videotaideohjelma jatkuu jo kuudetta vuotta.

”LiikKUVAT toteuttaa Taiteen edistämiskeskuksen tavoitetta taiteen saavutettavuuden ja hyvinvointivaikutusten lisäämiseksi”, kertoo yksi hankkeen avainhenkilöistä, Pirkanmaan elokuvataiteen läänintaiteilija Tuija Halttunen.

Halttusen määräaikaisen läänintaiteilijapestin päättyessä hankkeen uutena tuottajana on aloittanut Tuuli Penttinen-Lampisuo porilaisesta Kallo Works osuuskunnasta. Hänen tehtäviään ovat hankkeen hallinnointi ja uusien hoitolaitoskumppanien löytäminen: ”LiikKUVIEN toimintamalli on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa ja kansainvälisesti.”

LiikKUVIEN kuraattorina toimii kuvataiteilija, arkkitehti Henrietta Lehtonen ja asiantuntijana Sirpa Joenniemi. Museolehtori Lila Heinola Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö Taitesta koordinoi vanhusten hoitolaitosten videotaideohjelmistoa Kaupissa ja Koukkuniemessä.
LiikKUVAT-hanke toimii edelleen yhteistyössä Tampereen taidemuseon ja Pirkanmaan aluetaidemuseon kanssa.

Lisätiedot:
Tuuli Penttinen-Lampisuo, tuottaja, 050 535 8916, tuuli.penttinen-lampisuo (at) kallo.fi
Janiika Salo, taideterapeutti, 050 340 7138, janiika.salo (at) pshp.fi
Lila Heinola, museolehtori, 040 806 3079, lila.heinola (at) tampere.fi